Hlavní obsah

Bush plánuje další návštěvu Izraele v květnu

JERUZALÉM
Aktualizováno

Americký prezident George Bush v pátek odletěl z Izraele do Kuvajtu, kde pokračuje jeho devítidenní cesta po Blízkém východě. Před odjezdem vyjádřil naději, že se podaří v regionu dosáhnout míru, a oznámil, že by se v květnu rád vrátil, aby pokračoval v tlaku na Palestince i Izraelce.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

George Bush se loučí na izraelském letišti před nástupem do letadla.

Článek

„Je dobrá šance na mír a já vám chci pomoci,“ uvedl Bush před odletem z telavivského Ben Gurionova letiště. Chce se vrátit v květnu, kdy by se současně účastnil oslav 60. výročí vzniku Izraele.

Blair i Izraelci věří v mírovou dohodu

V dosažení míru věří i bízkovýchodní vyjednavač a bývalý britský premiér Tony Blair. Podle něj je to možné, ale zdůraznil, že se ještě mnohé musí vykonat. „Je možné, že budeme mít mírovou dohodu do konce roku, když si to lidé budou přát. Lidé mohou být ještě letos překvapeni,“ uvedl v televizním projevu. Zdůraznil však, že všichni zúčastnění „musejí mít odvahu dělat obtížná rozhodnutí a složité kompromisy“.

I Izrael tvrdí, že „historické dohody“ v roce 2008 může být dosaženo. Tato dohoda by "vyznačila rámec, strukturu a vizi" budoucího palestinského státu, citovala agentura Reuters prohlášení mluvčího izraelského premiéra Ehuda Olmerta Marka Regeva na tiskové konferenci. Izrael ale nepočítá s vyhlášením palestinského státu ještě letos.

Ostřelování Izraele pokračuje

Problémem je zajištění bezpečnosti Izraele. Jeruzalém požaduje, aby součástí dohod bylo ukončení útoků z pásma Gazy. V pátek však odtamtud byly vypáleny další dvě rakety Kásam, které dopadly na území židovského státu.

Podle Ismaíla Haníji, který stojí v čele palestinského hnutí Hamás ovládajícího pásmo Gazy, Bushova návštěva Izraele nenapomůže vzniku samostatného palestinského státu. "Bush dal Izraeli všechny požadované záruky k upevnění okupace (palestinských území)..., zatímco Palestincům přinesl jen iluze a hesla, prázdná slova, která jen vyjadřují klam charakterizující jeho návštěvu," konstatoval podle agentury Haníja.

Bus tlačil i na Izraelce, ve čtvrtek večer po nich požadoval, aby ukončili okupaci palestinských území. Palestinci na Bushe naléhali, aby je podpořil v požadavku ukončit rozšiřování židovských osad na západním břehu Jordánu. Bush však upozornil, že hranice musejí respektovat i současnou realitu a Izrael se nebude muset stáhnout ze všech území okupovaných v roce 1967.

:. Americký prezident George Bush (druhý zleva) a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová na návštěvě ruin biblického Kapernaumu (Kfar Nahum).foto: Reuters/David Furst

Před odletem do Kuvajtu si americký prezident prohlédl biblická místa u Galilejského jezera na severu země. Navštívil horu Blahoslavení, kde Ježíš Kristus pronesl kázání, a ruiny starobylé synagogy v Kapernaumu, kde údajně žil svatý Petr. Navštívil i jeruzalémský památník obětí holocaustu Jad vaŠem.

Země, které navštíví Bush při své cestě na Blízký východ 8. až 16. ledna
Izrael
Západní břeh Jordánu
Kuvajt
Bahrajn
Spojené arabské emiráty
Saúdská Arábie
Egypt

Reklama

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Výběr článků

Načítám