Hlavní obsah

PROFIL: Johnny Reid Edwards

Právo, roš

Demokrat John Edwards zaujímal v souboji o nominaci do prezidentských voleb 2008 třetí pozici s odstupem za Barackem Obamou a Hillary Clintonovou. Pouze v Iowě 3. ledna skončil druhý. Svou kandidaturu stáhnul po měsíci volebních bojů.

Foto: John Gress , Reuters

John Edwards

Článek

Záměr ucházet se o Bílý dům oznámil 28. prosince 2006 při odklízení suti na dvoře neworleanského domu poničeného hurikánem Katrina. Chtěl tím vyjádřit sepětí s osudy obyčejných lidí a odstranění chudoby učinil osou své kampaně.

Společně s tím i boj proti klimatickým změnám, zavedení všeobecné zdravotní péče a odsun amerických vojsk z Iráku.

foto: Reuters/John Gress

Jako první z rodiny má vysokou školu

Edwards se narodil 10. června 1953 v jihokarolínské Senece v rodině textilního dělníka, která se nakonec usadila ve městě Robbins v Severní Karolíně. V tomto státě také jako první z rodiny studoval na vysokých školách.

Získal titul bakaláře v oboru textilních technologií a doktora práv. V 80. letech se před soudy proslavil jako úspěšný advokát lidí poškozených zejména velkými společnostmi, což mu vyneslo miliónové jmění.

Během advokátní praxe působil i ve středisku pro potírání chudoby při Severokarolínské univerzitě. Do vysoké politiky vstoupil v roce 1998, kdy vyhrál šestiletý mandát do Senátu USA. O další se již neucházel.

Také John Edwards slibuje změny.foto: ČTK/AP

V letech 2003-4 poprvé usiloval o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb a skončil druhý za senátorem Johnem Kerrym se ziskem pětiny delegátů nominačního sjezdu. V červnu 2004 si ho Kerry vybral do volebního tandemu na post viceprezidenta.

S Kerrym prý už nekomunikují

Souboj o Bílý dům v listopadu téhož roku prohráli s dosavadním prezidentem George W. Bushem a viceprezidentem Dickem Cheneym. Republikáni i četní demokraté mu vyčítali nezkušenost. Den po porážce oznámil, že jeho manželka čelí rakovině rakovině.

Kerryho poradce Bob Shrum se později časopisu Time svěřil, že jeho šéf litoval, že si do finále voleb vybral právě Edwardse a od té doby spolu údajně nekomunikují. Edwards se k advokátní praxi nevrátil a od roku 2005 pracuje pro investiční firmu Fortress Investment Group.

Edwards se oženil v roce 1977. Má dvě dcery Cate (25) a Emu (19) a sedmiletého syna Jacka. Syn Wade zahynul v roce 1996 ve věku 17 let při autonehodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám