Hlavní obsah

New York vyšetřuje Intel, údajně nezákonně vytlačuje rivala AMD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký stát New York začal vyšetřovat největšího světového výrobce počítačových procesorů, firmu Intel. Úřady se snaží zjistit, zda Intel neporušuje antimonopolní zákony. V USA i jinde ve světě totiž existuje podezření, že Intel pomocí zakázaných postupů z trhu vytlačuje svého menšího rivala společnost Advanced Micro Devices (AMD).

Článek

Kancelář generálního prokurátora státu New York Andrewa Cuoma vydala obsáhlou obsílku, v které Intel vyzývá, aby předložil ke kontrole širokou škálu nejrůznějších dokumentů. Dosavadní vyšetřování totiž nedalo odpověď na otázku, zda Intel nutil klienty, aby odmítali výrobky AMD.

Intel čelí podobnému podezření i v Evropě a v Asii, Spojené státy se však zatím zdráhaly zahájit takové vyšetřování i v USA.

"Naše vyšetřování chce určit, zda Intel nesprávně využíval monopolní síly k vyloučení konkurence nebo potlačení inovace," uvedl Cuomo. "Zjišťovat ale budeme i to, zda Intel nezneužíval své síly k odstranění konkurenční hrozby či poškozování konkurence v rozporu s antimonopolními zákony státu New York i v rozporu se zákony federálními," doplnil prokurátor.

Intel se k obvinění nevyjádřil

Mluvčí Intelu se k oznámení prokuratury odmítl vyjádřit. Podnik sídlí v kalifornském technologickém centru Santa Clara a problémy s úřady více zemí má opakovaně. V dosavadních sporech se státními úřady Intel většinou vítězil, a pokud se mu nepodařilo spor dotáhnout do vítězného konce, tak se s úřady či konkurenty většinou dohodl na přátelském vyrovnání.

Kancelář generálního prokurátora v této souvislosti kontaktovala společnost AMD, o kterou se v tomto sporu jedná především. AMD je největším rivalem Intel a ještě před dvěma lety se zdálo, že Intelu ukrajuje podíl na trhu. Akcie firmy se v té době prodávaly za 40 dolarů, když se ale ukázalo, že Intel je schopen pozice uhájit, investoři se k AMD obrátili zády. Dnes se akcie AMD prodávají za necelých šest dolarů.

"Mohu potvrdit, že jsme byli rovněž obesláni," poznamenal mluvčí AMD Drew Prairie. O podrobnostech ale hovořit nechtěl.

Intel vyšetřuje také EK

Intel kvůli obvinění z porušování antimonopolních zákonů vyšetřuje také Evropská komise (EK). Aparát obvinil Intel loni 27. července. Také podle EK se Intel snaží vytlačit z trhu svého menšího rivala Advanced Micro Devices (AMD).

Intel podle tvrzení komise prudce snížil ceny a dostal se s nimi pod úroveň nákladů, kromě toho nabízel i výrazné slevy.

Reklama

Výběr článků

Načítám