Hlavní obsah

Hezoučký: Jaslovským Bohunicím černobylská katastrofa nehrozila

Novinky, František Hezoučký (Autor je jaderný expert)

Článek pod názvem Jaslovským Bohunicím v roce 1976 hrozila černobylská zkáza, přinášející subjektivní dedukce slovenských vyznamenaných, nebyl korektní. Jaslovským Bohunicím v roce 1976 totiž žádná černobylská zkáza nehrozila.

Článek

Pracoval jsem v té době v Bohunicích v elektrárně A-1 jako vedoucí oddělení technického rozvoje a provozních režimů a po vystřelení palivového souboru jsem byl poslán výrobním náměstkem, abych radil směně při likvidaci havárie.

Je smutnou skutečností, že se unikajícím CO2 udusili dva lidé, kteří sice doběhli k zaskleným dveřím, ale už neměli sílu sklo vyrazit. Radiační situace ale neohrozila okolí ani personálu, i když pracovníci dozimetrie nám všem v prostorách bloku preventivně rozdali jodidiové tabletky.

Vystřelení nového, právě zavezeného souboru bylo způsobeno nesprávně namontovanou pojistkou imbusového šroubu v kompletu zátek, která zabránila úplnému „uzamčení“ zátky v reaktoru. Byla to chyba z montáže prováděné v samotné elektrárně, nikoli chyba konstrukce, i když elektrárna A-1 trpěla mnohými rysy prototypového zařízení.

Vyznamenaným nelze upřít mužnost, s jakou se při zásahu zachovali. Technika Vila Pačese jsem požádal, aby se v dýchacím přístroji (jež jsme v elektrárně měli pro účely práce v prostředí CO2 k dispozici) vrátil do reaktorového sálu, najel se zavážecím strojem nad reaktor a pokusil se únik omezit nebo uzavřít. Zvládl to skvěle a po zvládnutí havárie jsem proto požádal ředitele Kristiána Kostovského, aby jej navrhl na státní vyznamenání. Zasloužil si je a dostal je. Milan Antalík byl dozimetristou a jeho úlohou bylo jistit Viliama Pačese.

Reaktor A-1 nemohl vybuchnout

Reaktor A-1 ale nemohl vybuchnout a hořet jako černobylský. I v případě snížení tlaku CO2 v primárním okruhu na tlak atmosférický by byl chlazen cirkulací pomocí turbokompresoru, došlo by ale k tavení pokrytí paliva a zřejmě k radioaktivnímu zamoření celého primárního okruhu. Elektrárnu by nebylo možné znovu zprovoznit. V daném případě ale elektrárna znovu zprovozněna byla.

Dnešní vidění tehdejší situace ze strany obou vyznamenaných je ale limitováno jejich znalostmi o elektrárně. Bohužel zvyky té doby neuveřejňovat neúspěchy vedou dnes k tvorbě legend. Myslím, že odborníci, kteří prováděli rozbory příčin i následků poruch a havárií, dluží odborné veřejnosti objektivní svědectví o obou haváriích.

Druhá, těžší, totiž vyřadila elektrárnu z provozu nadobro a byla rovněž způsobena nedostatky při montáži v dílně palivových článků v Jaslovských Bohunicích. Pracovníci dílny nechali ve smontovaném palivovém článku silikagel.

Uveřejnění objektivních informací na základě dokumentů archivovaných v Bohunicích by zabránilo šíření osobitých představ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám