Hlavní obsah

PROFIL: Fred Dalton Thompson

Novinky, aš, Novinky

Pokud by byl býval někdejší prokurátor Fred Thompson uspěl v letošních amerických prezidentských volbách, byl by se po Ronaldu Reaganovi stal dalším republikánských prezidentem, který slavil úspěchy nejen v politice, ale i na stříbrném plátně. Jeho naděje získat nominaci ale nebyly velké, zaostával za Mittem Romneyemen, Michalem Huckabeem i Johnem McCainem.

Článek

Fred Thompson se narodil v alabamském Sheffieldu 19. srpna 1952, vyrůstal v však v Tennessee, s nímž je spjata i jeho právnická a politická kariéra. Jako první dítě z rodiny šel na vysokou školu. Na univerzitě v Memphisu studoval filosofii a politickou vědu. V roce 1967 absolvoval práva na Vanderbiltově univerzitě.

Po ukončení studií pracoval v kanceláři prokurátora v Tennessee, kde úspěšně vyšetřoval i bankovní loupež.

Fred Thompsonfoto: ČTK/AP

V roce 1973 se stal členem speciálního senátního výboru, který vyšetřoval aféru Watergate vedoucí k pádu Richarda Nixona, o čemž později napsal knihu.

V sedmdesátých a v osmdesátých letech pracoval v právních kancelářích v Tennessee a pak v Nashvillu a v hlavním městě Washingtonu.

Z obhájce filmovým hercem

Nejznámější případ řešil v roce 1977, kdy obhajoval Marii Ragghiantiovou, která ztratila svou práci, protože odmítla propustit odsouzené, kteří dostali milost, když uplatili guvernéra. Případ Thompson vyhrál, což mu přineslo úspěch i v úplně jiné oblasti - na stříbrném plátně.

Když bylo rozhodnuto o zfilmování knihy Marie, kterou o případu Ragghiantiové napsal Peter Mass, režisér Donaldson si přál, aby v něm zahrál sám sebe. Obsadil ho i v do svého dalšího filmu No Way Out. Od té doby si Thompson zahrál v celé řadě filmů, kde většinou představoval vládní úředníky nebo prezidenta, což byl případ snímku Pohřběte mé srdce u Wounded Knee, kde hrál Ulyssea Granta. V novém tisíciletí pak vystupoval v seriálu Zákon a pořádek, kde hrál prokurátora Artuhra Branche.

Politice se Thompson věnoval už od šedesátých let, když podporoval ve volební kampani senátora Barryho Goldwatera a poté kalifornského guvernéra a budoucího prezidenta Ronalda Reagana.

Další peníze - asi půl miliónu dolarů si Thompson vydělal jako lobbista, který prosazoval společnost Westinghouse, dvě kabelové televize a penzijní fond odborářské unie Teamster´s.

Politická kariéra v Senátu

V devadesátých letech se Thompson vrátil do politiky. V roce 1994 byl zvolen do Senátu za stát Tennessee, kde nahradil Ala Gora. Od dva roky později ve volbách svůj post obhájil a v Senátu zasedal až do roku 2003.

Zabýval se problematikou snižování daní a bezpečnostními otázkami, zejména nebezpečím šíření jaderných technologií. Podporoval i útok na Irák.

Fred Thompson při předvolební diskusi, vlevo je Rudy Giuliani.foto: Reuters/Mike Segar

V primárkách v roce 2000 nejprve podporoval bývalého guvernéra Tennessee Lamara Alexandra. Když odstoupil, připojil se k týmu senátora John McCaina, jenž byl počátkem roku 2008 jeho protivníkem.

Rodinné poměry

Thompson byl dvakrát ženatý, svou první ženu Sarah Elizabeth si vzal v 17 letech . Žil s ní až do rozvodu v roce 1985. Měl s ní tři děti, dva syny a dceru. Ta se v roce 2002 nešťastně předávkovala léky, což na čas pozastavilo jeho politickou kariéru.

V témže roce si Thompson však vzal svou dlouholetou přítelkyni Jeri Kehnovou. Má s ní dvě děti.

Fred Thompson s rodinou foto: www.fred08.com

Jak si Thompson vedl v jednotlivých státech státdatumpořadízískané hlasy (v procentech) Iowa3. ledna třetí13,4 Wyoming8. lednadruhý25 New Hampshire15. lednašestý2 Jižní Karolína19. lednatřetí16 Nevada19. ledna pátý8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám