Hlavní obsah

Třetí demokrat vzdal boj o křeslo amerického prezidenta

WASHINGTON

Po úterních primárkách v americkém státě New Hampshire odstoupil z bojů o nominaci na demokratického kandidáta do voleb amerického prezidenta Bill Richardson. Uvedla to americká média s odkazem na zprávy s jeho volebního týmu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bill Richardson při projevu

Článek

Šedesátiletý Richardson, jenž je guvernérem Nového Mexika, propadl nejen v New Hampshire, kde získal jen pět procent hlasů, ale i na předchozích volebních shromážděních Iowě, kde získal pouhá dvě procenta.

Bývalý ministr energetiky a velvyslanec USA v OSN za vlády prezidenta Billa Clintona jako jediný hispánec mezi kandidáty očekával silnou podporu od španělsky mluvícího obyvatelstva na jihozápadě Spojených států. Průzkumy ale ukazují, že vyjma domovského Nového Mexika nemá preference vyšší než deset procent. Oficiálně oznámí, že odstupuje z boje, během čtvrtka.

Je už třetím demokratem po senátorech Joevi Bidenovi a Christopheru Doddovi, který se vzdal kandidatury. Zatím není jasné, zda dá svým příznivcům doporučení, aby volili jiného kandidáta. Na hispánce se zaměřují i největší favorité demokratických primárek Hillary Clintonová a Barack Obama. Je však možné, že odstoupí i další, kongresman Dennis Kucinich už v Iowě nabádal voliče, aby případně dali hlas Obamovi.

O nominaci se nyní uchází pět demokratů - vedle Clintonové, Obamy a Kuciniche ještě bývalý senátor John Edwards a bývalý guvernér Aljašky Mike Gravel.

Ze sedmičlenného republikánského tábora od začátku nominačního procesu minulý čtvrtek žádný uchazeč neodstoupil.

Bill Richardson

Narodil se roku 1947 v kalifornské Pasadeně. Vystudoval politické vědy, právo a diplomacii. Po 14 let zastupoval stát Nové Mexiko ve Sněmovně reprezentantů. V administrativě prezidenta Billa Clintona působil jako velvyslanec USA při OSN a jako ministr energetiky. Má pověst dobrého vyjednavače.

Zavázal se nevtahovat USA do dalších nepopulárních vojenských akcí, jakou je tažení v Iráku. "Jako prezident ujistím všechny, že Američané jsou vedeni následujícími ideami: nejprve diplomacie a vyjednávání, poté diplomacie a nakonec diplomacie," prohlásil.

Richardson je ženatý a bezdětný.

Reklama

Související témata:

Související články

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

PROFIL: Barack Hussein Obama

Černošského senátora z Illinois Baracka Obamu řadily průzkumy v roce 2007 mezi přední demokratické kandidáty na post příštího amerického prezidenta. Obama...

Výběr článků

Načítám