Hlavní obsah

Vláda chce podnikatelům zvýšit daň na stará auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Novelu zákona o silniční dani, kvůli které se zvýší daň u starších aut, ve středu schválila vláda. Základní sazby daně se tak budou odvíjet od stáří vozu. Naopak zvýhodněni budou majitelé nových vozidel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skupinka ministrů, zleva ministr zemědělství Petr Gandalovič, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a ministr dopravy Aleš Řebíček.

Článek

Nejhlouběji do kapes budou mít majitelé aut vyrobených před rokem 1989. Sazba by se měla zvýšit z 15 na 22 procent. To by soukromníky mělo motivovat k nákupu nových, ekologicky šetrnějších vozidel.

Vláda návrh schválila až na třetí pokus. Dvojí odklad si vyžádala Strana zelených, jejíž zástupci chtěli rozšířit seznam vozidel osvobozených od daně. V původních návrzích byla uvedena pouze vozidla s hybridním, tedy napůl elektrickým pohonem. Ministerstvo financí vyšlo zeleným vstříc a seznam doplnilo o vozy s pohonem na zemní plyn, LPG a etanol. "To byl jediný sporný bod, který bránil přijetí zákona již v loňském roce," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Silniční daň se odvádí s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání. Novelu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Průměrné stáří nákladních vozidel na českých silnicích je 16 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám