Hlavní obsah

Microsoft kupuje specialistu na vyhledávání za 1,2 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Výrobce operačního systému Windows chce být jedničkou ve vyhledávání na internetu. Firma proto uvažuje o koupi norské softwarové společnosti Fast Search & Transfer. Microsoft za ni nabídl 1,2 miliardy dolarů (více než 21 miliard korun).

Článek

Společnosti to oznámily ve středu. Akcie norského podniku, který píše software pro internetové vyhledávání, díky tomu vyletěly o více než 40 procent.

Nejvyšší vedení Fast Search akcionářům jednomyslně doporučilo, aby nabídku přijali. Přistoupili na ni již dva největší investoři, kteří ve Fast mají dohromady 37 procent akcií, společnosti Orkla a Hermes Focus Asset Management Europe.

Transakci ještě musí schválit 90 procent akcionářů. Fúze potřebuje také souhlas regulátorů. Microsoft předpokládá, že transakci dokončí ve druhém čtvrtletí tohoto roku.

Microsoft nabídl za akcii Fast Search 19 norských korun, což k páteční závěrečné ceně představovalo prémii 42 procent. Dnes emise po zveřejnění zprávy na burze v Oslu vyskočila na nabízenou cenu a pak mírně klesla na 18,90 koruny se ziskem 41,6 procenta.

Fast Search & Transfer prodává podnikům software na internetové vyhledávání. Zástupci Microsoftu jsou přesvědčeni, že je podnikové vyhledávání nezbytné pro firmy jakékoli velikosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám