Hlavní obsah

Bush přiletěl poprvé do Izraele

JERUZALÉM
Aktualizováno

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok v mírových jednáních mezi Palestinci a Izraelci. Bush chce také varovat před hrozbou, kterou podle něj představuje Írán.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Prezidentský Boeing 747 dosedl těsně před 11:00 SEČ na Ben Gurionově mezinárodním letišti v Tel Avivu, kde Bushe očekávali izraelský prezident Šimon Peres a premiér Ehud Olmert. S oběma bude nejvyšší představitel USA jednat ještě během středy.

„Hledáme trvalý mír. Vidíme novou příležitost pro mír tady ve svaté zemi a pro svobodu v regionu,“ řekl Bush hned po příletu.

„Budeme projednávat naši hlubokou touhu po bezpečnosti a svobodě a míru na Blízkém východě,“ dodal k tématu jednání, přičemž zdůraznil význam americko izraelských vztahů. „Spojenectví mezi našimi dvěma národy pomáhá zajistit bezpečnost Izraele jako židovského státu," dodal Bush

Na následné krátké recepci pochválil izraelský premiér Olmert Bushe, že chápe, jakým obtížím čelí Izrael. Měl na mysli zejména bezpečnostní otázky.

Již na letišti prezident Peres vyzval George Bushe, aby pomohl "zastavit šílenství" Íránu, palestinského hnutí Fatah a radikální libanonské organizace Hizballáh. „Irán nesmí podceňovat schopnosti vlastní izraelské obrany," řekl Peres.

Cílem Bushovy blízkovýchodní mise je iniciovat posun v mírovém procesu, formálně obnoveném po sedmi letech koncem loňského roku na konferenci v Annapolisu. Izrael a Palestinci na ní vyjádřili odhodlání dosáhnout do prosince mírové dohody.

Rozhovory od konference téměř nepokročily, žádná ze stran nechce výrazněji odstoupit od svých požadavků a palestinské hnutí Hamás, které od července ovládá pásmo Gazy, závěry z Annapolisu neuznalo. Ministryně zahraničí Condoleeza Riceová řekla arabské redakci BBC, že USA žádný velký průlom neočekávají. Na obnovení vzájemných jednání se ve středu shodl izraelský premiér Ehud Olmert a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Bush ve funkci hlavy státu zavítal do Izraele vůbec poprvé, v židovském státě a v palestinském Předjordánsku stráví tři dny.

Vztahy s Íránem napjaté

Podle britského deníku The Times bude izraelská strana Bushe rovněž informovat o íránském zbrojním programu. Izraelské služby mají mít důkazy o tom, že Írán obnovil svůj tajný program zastavený v roce 2003. Ministr obrany Ehud Barak se podle listu bude snažit získat Bushovo posvěcení k možnému útoku na íránská zařízení v případě selhání diplomatických snah.

Napjaté vztahy USA s Íránem o víkendu zjitřil incident v Perském zálivu. Lodě íránských revolučních gard se přiblížily k americkým válečným lodím a odpluly zrovna, když se Američané chystali po nich pálit. Z jedné měla zaznít pohrůžka: „Blížím se k vám, za pár minut explodujete“.

USA označily chování Íránců za nebezpečné. "Írán by se neměl pouštět do podobných provokací. Spojené státy budou své zájmy v regionu hájit,“ řekla Riceová.

Írán už minulý týden odsoudil Bushovu cestu na Blízký východ, považuje ji za vměšování se do oblasti. Itinerář Bushovy cesty zahrnuje také Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii. Cestu ukončí v egyptské Šarm aš-Šajchu jednáním s prezidentem Husním Mubarakem.

Členové Bushovy delegace se chystají psát z cesty internetový blog.

Reklama

Související články

Bush, Olmert a Abbás věří v dosažení míru

Nejvyšší představitelé Izraele, Palestiny a USA  vyjádřili před úterní konferencí v Annapolisu naději, že bude úspěšná a na Blízkém východě se podaří dosáhnout...

Výběr článků

Načítám