Hlavní obsah

Klíčové primárky v New Hampshire provázela vysoká účast

CONCORD

Téměř jarní počasí, ale hlavně velký význam výsledků hlasování způsobil vysokou účast při úterním kole prezidentských primárek v americkém státě New Hampshire. Před hlasovacími místnostmi se vytvořily dlouhé fronty. Průzkumy na straně demokratů dávaly největší šance černošskému senátorovi Barackovi Obamovi, v republikánském týmu byl favoritem senátor John McCain.

Článek

Primárky v New Hampshiru mají pro další průběh nominačního procesu mimořádný význam, protože jsou prvním testem mezi skutečnými voliči, zatímco při volebním shromáždění v Iowě hlasovali zejména straničtí aktivisté.

Primárky v New Hampshiru mají pro další průběh nominačního procesu mimořádný význam, protože jsou prvním testem mezi skutečnými voliči, zatímco při volebním shromáždění v Iowě hlasovali zejména straničtí aktivisté.

Odměnou vítězům je zvýšená popularita na začátku volebního procesu, větší pozornost médií i ochota sponzorů, kterou v dalších nominačních kolech zpravidla s úspěchem zúročí.

Volební místnosti se v New Hampshiru uzavřely ve 20:00 místního času (ve středu v 02:00 SEČ).

Volbu ovlivní nezávislí

Analytici předpovídali, že výsledek hlasování ovlivní hlavně početný blok nezávislých voličů. V New Hampshire jich je 45 procent. Značnou odezvu u voličů, kteří nejsou registrováni ani jako demokraté, ani jako republikáni, zaznamenal při volebním shromáždění v Iowě demokratický kandidát Obama.

Odhadovalo se rovněž, že volební lístky v New Hampshire odevzdá až půl miliónu lidí, což by znamenalo rekordní účast při prezidentských primárkách v tomto státě. K urnám se nakonec dostavil téměř dvojnásobný počet voličů.

Volební kalendář pro příští dny
15. ledna: primárky ve státě Michigan
19. ledna: volební shromáždění v Nevadě, republikánské primárky v Jižní Karolíně
26. ledna: demokratické primárky v Jižní Karolíně
29. ledna: primárky na Floridě
5. února: tzv. „supertuesday“. volí se ve více než 20 státech včetně Kalifornie, New Yorku či New Jersey

Reklama

Související témata:

Související články

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám