Hlavní obsah

Keňská opozice odmítla vládní nabídku k jednání

NAIROBI

Vůdce keňské opozice Raila Odinga v úterý odmítl návrh vlády Mwaie Kibakiho sejít se k rozhovorům o vyřešení povolební krize, která si za uplynulých deset dní v Keni vyžádala už stovky lidských životů. Kibaki zároveň představil složení poloviny svého nového kabinetu.

Foto: Thomas Mukoya , Reuters

Poražený kandidát opozice Raila Odinga

Článek

Zprostředkovat rozhovory mezi znesvářenými stranami se chystá předseda africké unie John Kufuor, který má podle agentury Reuters přiletět do Keni v úterý večer. Odinga obvinil Kibakiho, že pondělní nabídkou, aby se v pátek sešli k dvoustranným rozhovorům bez Kufuora, se snaží zmařit mezinárodní zprostředkování.

"Je jasné, že pan Kibaki se snaží odvést pozornost a podkopat mezinárodně dohodnutá a naplánovaná jednání," řekl Odinga na úterní tiskové konferenci.

Kibaki představil svou polovinu vlády

Kibaki v keňské televizi představil polovinu nové "široce otevřené" vlády národní jednoty. Druhá polovina má zůstat otevřená pro opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM), které takovou vládu vzápětí odmítlo.

Odinga podmiňuje svou ochotu jednat s Kibakim přítomností mezinárodních zprostředkovatelů, od kterých si slibuje, že podpoří jeho požadavek opakovat prezidentské volby z konce prosince, jejichž výsledek neuznal.

Podle Kibakiho se má Odinga, pokud není spokojen s průběhem voleb, obrátit na soud. Do justice však Kibaki za své vlády dosadil mnoho vlastních spojenců.

Před opakováním voleb je nutné provést reformy

Tajemnice americké ministryně zahraničí pro Afriku Jendayi Frazerová, která se od soboty snaží zprostředkovat jednání mezi vládou a opozicí, v úterý řekla, že před případným opakováním voleb by se v Keni měla uskutečnit reforma politických institucí a měla by být podniknuta opatření, která zajistí uklidnění napětí mezi obyvateli země.

Násilí, které propuklo po vyhlášení volebních výsledků, donutilo opustit domovy okolo čtvrt milionu Keňanů, kterým hrozí nedostatek potravin. O správnosti sčítání hlasů keňských voličů vyjádřila pochybnosti jak Frazerová, tak mezinárodní pozorovatelé. Podvody se podle Frazerové zřejmě děly na obou stranách.

Kibaki nemůže bez opozice vládnout, protože v parlamentních volbách získala ODM 95 z 210 poslaneckých míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Keňská opozice odmítla společnou vládu

Keňský opoziční vůdce Raila Odinga, který těsně prohrál v prosincových prezidentských volbách, dnes odmítl nabídku znovuzvoleného prezidenta Mwaie Kibakiho...

Výběr článků

Načítám