Hlavní obsah

Prodi slíbil Neapoli tři nové spalovny a pomoc armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Obyvatelům jihoitalské Neapole, kterou dusí záplavy odpadků, možná svítá na lepší časy. Premiér Romano Prodi v úterý oznámil, že hodlá krizi s domovním odpadem řešit výstavbou tří nových spaloven. Oblasti nejvíce zaneřáděné odpadky má vyčistit armáda. Prodi to oznámil po setkání s několika ministry své vlády.

Článek

Opatření, které italská vláda přijala, mají pomoci celému regionu Kampánie, aby byl ve zpracování odpadu soběstačný a nemusel jej exportovat. V současnosti Itálie posílá odpad ke zpracování do Německa.

Předseda vlády zdůraznil, že naléhavá situace s odpadem, která trvá už 14 let, bude vyřešena s definitivní platností.

Prodi oznámil, že v regionu budou postaveny nejméně tři spalovny odpadu. První se již staví. Na dobu čtyř měsíců byl jmenován zvláštní komisař, který bude dohlížet na řešení krize.

Vojáci mají odklidit přes 110.000 tun odpadků, které se od konce prosince hromadí v Kampánii, z toho 5200 tun jen v Neapoli.

Plán otevřít starou skládku vyhrotil protesty

Prodi nijak nekomentoval střety mezi demonstranty a pořádkovými silami u skládky v lokalitě Pianura na okraji Neapole, které již trvají několik dní. V noci na úterý demonstranti zapálili jeden autobus a házeli kameny na policisty, kteří odpověděli granáty se slzným plynem.

Příčinou protestů, které se opakují už několikátý den, je snaha místních úřadů zprovoznit úložiště odpadů uzavřené před několika lety kvůli zdravotnímu ohrožení obyvatel. Odpůrci skládky se také domnívají, že je na ní uložen jedovatý odpad pocházející ze severu Itálie.

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat koncem prosince minulého roku s poukazem na to, že už nemají odpadky kam odvážet. Obyvatelé začali odhazovat domovní odpad na ulici, během několika málo dní se v některých částech Neapole i dalších měst kvůli hromadám odpadků téměř zastavil běžný pouliční provoz.

Neapol má problémy s odpadky už 14 let

Problémy s komunálním odpadem se v Neapoli i okolní Kampánii hromadí už od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit naléhavou situaci. V následujících letech se krize periodicky opakovala, když místní obyvatelé neviděli jinou možnost jak se zbavit domovního odpadu než ho vyhazovat na ulici či ho pálit.

Situace se dál vyhrotila poté, co úřady oznámily záměr otevřít velkou skládku západně od Neapole, která byla v roce 1996 uzavřena. Obyvatelé jsou kategoricky proti, protože se obávají škodlivého vlivu na již ohrožené životní prostředí.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků stojí nejen místní mafie, která se zmocnila výnosného byznysu kolem recyklace odpadů, ale i odpor obyvatel některých oblastí proti otevírání nových skládek či proti provozování přeplněných úložišť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám