Hlavní obsah

Radar v Česku nechce 70 procent lidí

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

S umístěním radaru USA na území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti je 70 procent. Oproti předešlému průzkumu se procenta lidí, kteří podporují nebo odmítají radar, výrazně nezměnila.

Článek

Mezi občany, kteří s umístěním americké radarové základny protiraketové obrany v Česku nesouhlasí, 26 procent uvedlo, že nesouhlasí „spíše“, a 44 procent vyjádřilo „rozhodný“ nesouhlas. Z těch, kteří se vyjádřili pro vybudování základny, sedm procent uvedlo, že s umístěním radaru u nás „rozhodně souhlasí“, a 16 procent se vyjádřilo, že "spíše souhlasí“. Sedm procent oslovených nemá na radar v ČR jasný názor.

Ve srovnání s listopadem klesl počet stoupenců základny o jeden procentní bod, o dva procentní body naopak stoupl počet jejích příznivců.

Radar má větší podporu mezi příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americké radarové základny v ČR většinou odmítají. U opoziční ČSSD a zejména KSČM je nesouhlas naopak silnější.

Názor lidí na vybudování radaru USA v ČR (v %)
názorčervenlistopadprosinec
rozhodně souhlasí657
spíše souhlasí222016
spíše nesouhlasí252526
rozhodně nesouhlasí404344
neví777
Zdroj: CVVM

Pro referendum je 73 procent Čechů

S referendem k otázce umístění radaru by souhlasilo 73 procent občanů, proti by bylo 19 procent. "V porovnání s minulým šetřením se postoje k referendu ohledně radaru statisticky významně nezměnily a v průběhu celého roku zůstávají poměrně stabilní," uvedl průzkum.

Proti referendu se vyjadřují hlavně stoupenci radaru, z nichž nadpoloviční většina (55 procent) referendum odmítla, zatímco pro referendum se vyjádřily necelé dvě pětiny (38 procent). Naopak mezi odpůrci radaru je odpůrců referenda jen 8 procent, zatímco podpora referenda dosahovala 87 procent.

Anketa

Souhlasíte s umístěním radaru USA v ČR?
ano, referendum není třeba
16 %
ano, ale s referendem
1,5 %
ne, ale mělo by být referendum
11,5 %
ne a bez referenda
71 %
Celkem hlasovalo 5371 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám