Hlavní obsah

První primárky v malé vesnici vyhrál jasně Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DIXVILLE NOTCH (NEW HAMPSHIRE)

Malá vesnice Dixville Notch v americké státě New Hampshire je prvním místem, kde se od roku 1960 konají primárky. Volební místnost se otevírá hned o půlnoci, za osm minut byly v úterý odevzdány hlasy všech 17 registrovaných voličů, které potvrdily předvolební průzkumy. Nejvíce jich dostal demokrat Barack Obama a republikán John McCain.

Článek

První hlasovací lístek vpadl do urny přesně o půlnoci, další následovaly během několika prvních sekund úterka. V 00:08 místního času (06:08 SEČ) předseda volební komise Rick Erwin oznámil výsledky.

Clintonová a Huckabee nedostali ani jeden hlas

Vítězství demokrata Obamy bylo jasné, získal sedm hlasů, dva dostal bývalý senátor John Edwards a jeden guvernér Nového Mexika Bill Richardson. Senátorka Hillary Clintonová nezískala v obci u kanadských hranic ani jediného voliče.

Vítězem mezi republikány se stal senátor John McCain se čtyřmi hlasy, dva voliči podpořili bývalého guvernéra Massachusetts Mitta Romneyho, který uspěl ve Wyomingu, a jeden bývalého newyorského starostu Rudolpha Giulianiho. Vítěz volebních shromáždění z IowyMike Huckabee dopadl podobně jako Clintonová.

Podobné výsledky přineslo i půlnoční hlasování v další malé vesnici Hart´s Locatoin, kde jasně zvítězil s devíti hlasy demokrat Obama, uspěla však Clintonová, která získala podporu tří voličů, jeden volil Edwardse. To odpovídá posledním průzkumům, podle nichž by Obamu volilo 39 %, Clintonovou 29 % a Edwardse 19 % demokratů. Mezi republikány získal šest hlasů McCain, pět Huckabeemu a čtyři kongresmanu Ronu Paulovi.

Profily kandidátů
Barack Obama
Michael Huckabee

Otevření volebních místností dříve než v ostatních obcích povoluje zákon pouze vesnicím s méně než 100 obyvateli. Tradičně se první primárky konají v New Hapshire, letos jim ale předcházela dvě volební shromáždění - což je jiná forma výběru kandidátů - v Iowě a ve Wyomingu..

Barack Hussein Obama

Narodil se 4. srpna 1961 v Honolulu na Havaji. Otec byl ekonomem z Keni, matka pocházela z Kansasu.

Vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardově univerzitě. Vedle právnické praxe v Chicagu přednášel až do roku 2004 na místní univerzitě ústavní právo.

Senátor za stát Illinois je výborný řečník s charismatickou osobností. Od roku 1992 je ženatý, s manželkou Michelle má dvě dcery: Maliu (1999) a Sashu (2001).

Reklama

Související témata:

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

Výběr článků

Načítám