Hlavní obsah

Irglová dostala cenu BFCA za nejlepší filmovou píseň

LOS ANGELES

Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard dostali v pondělí cenu Americké asociace filmových kritiků BFCA pro nejlepší filmovou píseň. Nejlepším filmem loňského roku vyhlásila asociace snímek Joela a Ethana Coenových Tahle země není pro starý.

Článek

Irglová a Hansard získali cenu The Critics Choice Awards za píseň Falling Slowly z filmu Once. Již začátkem prosince dostali za Once cenu Asociace losangeleských filmových kritiků za nejlepší hudbu k filmu. Stejně tak jsou nominováni na dvě ceny Grammy - za nejlepší soundtrack a právě s Falling Slowly za nejlepší filmovou píseň.

Film Tahle země není pro starý dostal celkem tři ceny a nechal za sebou favority - film Útěk do divočiny a Juno, které měly nejvíce nominací. BFCA sdružující přes 200 severoamerických filmových kritiků z televize, rozhlasu a z internetových publikací ocenila bratry Coeny za režii a za vedlejší herecký výkon v jejich filmu si cenu odnesl španělský herec Javier Bardem.

Ceny BFCA velmi často získávají pozdější vítězové Oscarů. Loni například vyhrál "jejich" film i režisér - Skrytá identita a Martin Scorsese. Shodli se s členy Americké filmové akademie i ve třech ze čtyř hereckých kategorií.

Nejlepším hercem kritici vyhlásili v pondělí Brita Daniela Day-Lewise za roli texaského olejářského magnáta na přelomu 19. a 20. století ve filmu Až na krev. Mezi herečkami vyhrála jeho krajanka Julie Christieová, která hrála ve filmu Daleko od ní ženu trpící Alzheimerovou chorobou. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Amy Ryanová debutující ve filmu Gone Baby Gone.

Film režiséra Seana Penna Útěk do divočiny byl nominován sedmkrát, ale odešel s prázdnou. Snímek režiséra Jasona Reitmana Juno byl nominován šestkrát, ale odnesl si jen dvě ocenění - pro nejlepší komedii a pro nejlepší scénář, který napsala Diablo Codyová.

Bez ocenění odešly i další vícekrát nominované snímky - Michael Clayton, Sweeney Todd a Pokání. Musikál Hairspray dostal cenu pro nejlepší herecký soubor a pro nejlepší mladou herečku (Nikki Blonskyová).

Francouzské drama Le Scaphandre et le papillon (Skafandr a motýl) se stalo nejlepším zahraničním filmem, snímek Michaela Moorea o americkém zdravotnictví Sicko kritici vybrali jako dokument roku a Ratatouille jako nejlepší animovaný film.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám