Hlavní obsah

Stovky lidí píší Ústavnímu soudu, stěžují si na reformu

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stovky občanů - především důchodců, rodin s malými dětmi, ale i lékařů - píší od začátku letošního roku Ústavnímu soudu. Stěžují si na dopady reformy veřejných financí a hlavně na zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Článek

Předseda Ústavního soudu v pondělí upozornil, že soud není schopen na všechny tyto dopisy odpovídat. Nehledě k tomu, že mu takovou kompetenci k vyřizování stížností občanů ani Ústava ČR nesvěřila.

„Zákon č. 261/2007 Sb. o stabilizaci veřejných rozpočtů byl u Ústavního soudu navržen skupinou poslanců ke zrušení pro rozpor s ústavním pořádkem. Ústavní soud tento návrh přednostně projedná, přičemž je třeba zdůraznit, že jediným kritériem pro jeho rozhodnutí může být právě pouze posouzení ústavnosti napadené reformy. Sociální nebo politické aspekty napadené právní úpravy včetně jejích dopadů nepřísluší Ústavnímu soudu posuzovat.

Ty jsou ve výlučné kompetenci moci výkonné a zákonodárné,“ uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ve svém pondělním prohlášení.

Soud řeší stížnost ČSSD

Poslanci ČSSD už loni 22. října napadli reformu, která vstoupila v platnost na začátku letošního roku. Odmítají nejen poplatky u lékaře, ale také způsob, jakým byl reformní zákon projednáván.

Návrhy na zrušení některých částí zákona předložili Ústavnímu soudu později také poslanci KSČM, opoziční senátoři a rovněž brněnští soudci, kteří považovali za neústavní zmrazení svých platů. Ústavní soud je však již odmítl s tím, že jejich požadavky jsou již obsaženy v návrhu sociálních demokratů, který byl podán jako první. Termín projednání soc. dem. návrhu dosud nebyl stanoven.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám