Hlavní obsah

PROFIL: Willard Mitt Romney

Novinky, rei

Mitt Romney patřil mezi přední republikánské kandidáty na příštího prezidenta Spojených států, což potvrdilo zkraje volebního roku hned jeho vítězství při nominačním shromáždění ve Wyomingu 5. ledna. Syn bývalého michiganského guvernéra George Romneyho má za sebou kariéru mormonského misionáře, guvernéra Massachusetts i organizátora olympijských her. V lednu 2009 ale do prezidentského úřadu nenastoupí, v únoru 2008 kandidaturu vzdal.

Článek

Narodil se 12. března 1947 v Detroitu. Jméno Willard dostal po otcově dobrém příteli, hotelovém magnátu J. Willardu Marriottovi, zatímco jméno Mitt zdědil po otcově bratranci, hráči amerického fotbalu za tým Chicago Bears. Také Romneyho otec kandidoval na amerického prezidenta, Richard Nixon byl ale v roce 1968 úspěšnější. V politice působila i matka Mitta Romneyho, pokus o zvolení do Senátu v roce 1970 ale nevyšel ani jí.

Po vystudování střední školy v Michiganu nastoupil Mitt Romney načas na Stanfordovu univerzitu. Studia na ní ale nedokončil a na dva a půl roku odcestoval do Francie, kde působil jako misionář Církve svatých posledních dní Ježíše Krista (tzv. mormoni).

Po návratu se zapsal nejprve na univerzitu v Brighamu a následně na Harvard, kde v roce 1975 absolvoval práva a ekonomii.

Laický pastor a profesionální finančník

Následovala kariéra byznysmena v bostonských konzultačních společnostech Boston Consulting Group a Bain & Company, i když v práci pro obec mormonů Romney pokračoval - působil i jako laický pastor a spravoval pokladnu kostela, který navštěvoval.

V roce 1984 založil Romney vlastní investiční firmu Bain Capital. V průběhu let koupil nebo investoval do řady známých společností, mezi nimi Domino’s, Staples či Sports Authority. V roce 1990 se načas vrátil do Bain & Company - firmě hrozil krach, který Romney pomohl do roka odvrátit; o osm let později opustil i vlastní společnost kvůli nabídce vést organizační komitét zimních olympijských her v Salt Lake City v roce 2002.

V roce 1999 hrozila organizaci finanční katastrofa, hry navíc poznamenala nařčení některých organizátorů z úplatkářství. Romney nakonec pomohl hrám k zisku 100 miliónů dolarů tím, že na něj sám daroval milión. Svůj plat ve výši 825 000 dolarů věnoval charitě.

Politická kariéra

V roce 1994 Romney kandidoval do Senátu, ale zvolení se nedočkal. Nakonec se stal v roce 2003 guvernérem Massachusetts poté, co se Jane Swiftová, která úřad dočasně zastávala, rozhodla nekandidovat. Proti Romneyho kandidatuře protestovala místní demokratická strana, která tvrdila, že na nominaci neměl nárok, neboť nebyl sedm let massachusettským rezidentem, jak nařizuje zákon.

:. Mitt Romney na předvolebním mítinkufoto: Reuters/Jeff Haynes

Také značně zadlužený stát Massachusetts přivedl Romney jako guvernér během čtyř let do plusu. Zasadil se též o reformu zdravotnictví, která mimo jiné nařizovala pod hrozbou pokuty všem občanům uzavřít zdravotní pojištění.

Guvernér byl proti uzavírání homosexuálních sňatků, a tak nakonec podpořil legalizaci registrovaných partnerství, jež shledal menším zlem.

Romneyho volební období skončilo v lednu 2007, guvernér se rozhodl znovu nekandidovat. Nominaci do Bílého domu ohlásil hned 13. února. Na kampaň dal z vlastní kapsy 17 miliónů dolarů. Majetek manželů Romneyových se odhaduje až na čtvrt miliardy dolarů.

Nakonec Romney od kampaně upustil 7. února 2008, aby proti demokratickému uchazeči posílil republikánského kolegu Johna McCaina. 

Romney je od roku 1969 ženatý s manželkou Ann, mají pět synů.

:. Romney s manželkou Annfoto: ČTK/AP

Některé názory Mitta Romneyho

:: Je proti potratům, i když v minulosti se proti nim nestavěl.

:: Nesouhlasí s manželskými svazky homosexuálů.

:: Podporoval americkou invazi do Iráku a navýšení počtu vojsk na jaře 2007. Kritizuje předčasné stažení všech amerických vojáků ze země za Baracka Obamy.

:: Chce snížení daní pro Američany se středními a nízkými příjmy. Prosazuje též snížení korporátní daně.

:: V minulosti navrhoval zřízení zvláštního statutu pro ilegální přistěhovalce, pro něž chtěl zřídit zvláštní databázi a identifikační karty.

:: Podporuje trest smrti a podporoval i kontroverzní vyšetřovací techniky při výsleších osob podezřelých z terorismu tak, jak je odsouhlasil prezident George Bush.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám