Hlavní obsah

Starostové vyzvali vládu, aby neposkytla garance k olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Starostové jsou proti tomu, aby vláda poskytla právní garance pro pořádání olympijských her v ČR. Obávají se, že pořádání her povede k zadlužení veřejných rozpočtů a žádají, aby byl jejich termín posunut na rok 2032. Uvedla to mluvčí starostů, senátorka Jana Juřenčáková.

Článek

„Pražský magistrát se (po vydání garancí) bude ve svém megalomanském projektu vždy odvolávat na tyto garance a projekt prosazovat přes odpor většiny společnosti. Přitom pražští radní s veřejností žádnou skutečnou debatu o hrách nevedou, nehledí na obavy, které hry ve veřejnosti vyvolávají,“ sdělila Juřenčáková.

Podle ní by se v případě pořádání olympiády zadlužení země zvýšilo o 400 až 500 miliard. "Tato vláda se přihlásila ke snižování veřejných dluhů a i současní ministři by po poskytnutí garancí měli podíl na tomto obrovském zatížení naší země,“ prohlásila.

„Obce hry určitě poškodí,“ uvedl starosta středočeského Chotětova Ladislav Šifta (ODS). „Potřebujeme provést řadu reforem důchodového a sociálního systému. Za této situace vynakládat na konání her tyto mimořádné sumy je krajně nevhodné. Vhodný termín přichází do úvahy v roce 2028 či v roce 2032, když už za sebou budeme mít nezbytné reformy,“ dodal.

Vláda bude o garancích jednat ve středu

Vláda se bude poskytnutím garancí zabývat na své středeční schůzi. Novinkám to potvrdila Kateřina Böhmová, ředitelka tiskového odboru ministerstva školství, které je předkladatelem návrhu. Přihláška musí být do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne odeslána nejpozději 14. ledna.

O výsledcích se ale spekuluje, podle informací MF Dnes premiér Mirek Topolánek (ODS) garance zatím nepodepíše, podle Hospodářských novin naopak ano.

Schválením právních garancí by se vláda zavázala, že by při hrách respektovala olympijskou chartu nebo že by umožnila volný pohyb všech sportovců, trenérů nebo novinářů, kteří mají akreditaci na olympiádu a pas či platná víza. Bez právních garancí by vyhlídky Prahy dostat se v červnu mezi pětici kandidátských měst výrazně poklesly.

Premiér odmítá poskytnout finanční záruky ve výši 25 miliard, které Praha bude potřebovat v únoru roku 2009.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby Praha v roce 2016 pořádala olympiádu?
ano, ČR to zviditelní a přinese prospěch
13,6 %
ne, jen se vyhodí peníze
82,1 %
olympiádu ano, ale později než v roce 2016
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6891 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám