Hlavní obsah

Na silnicích číhá na řidiče náledí a sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Přestože jsou silnice a dálnice sjízdné, na dvou pětinách dálnic a až tří čtvrtinách silnic je nutná zvýšená opatrnost. Je tomu tak kvůli výskytu náledí, sněhových jazyků či nového sněhu na vozovce.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Silničáři doporučují, aby řidiči jezdili se zvýšenou opatrností.

Článek

V Praze vyslala Technická správa komunikací do ulic všechny vozy, řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Silnice prvního pořadí jsou mokré, ale sjízdné. Další komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

"Vyzýváme řidiče, aby zvážili, zda musí vyjíždět, případně, aby přizpůsobili jízdu stavu vozovky," uvedl Mrázek. Už od večera ulice nepřetržitě čistí 124 vozů. Vyjely, když se kvůli namrzajícímu dešti začala tvořit se ledovka.

Náledí se tvoří také na řadě míst středních Čech, kde rovněž sněží. Na Benešovsku a Příbramsku padá mrznoucí déšť, vyplynulo z informací dispečerů správy a údržby silnic. Na 13. kilometru dálnice D5 ve směru na Prahu se v sobotu převrátil osobní automobil, který po nehodě bránil provozu. „Dálnice jsou mokré a sjízdné,“ uvedl dispečer Jiří Zach. Na teplické dálnici D8 nabádali policisté k opatrnosti. „Sněžit už přestalo, sypače dálnici chemicky ošetřily a protáhly, ale na několika místech fouká silnější vítr, takže zase sníh nafoukává. Řidiči by měli jezdit hodně opatrně,“ varovala dispečerka dálniční policie v Nové Vsi na Mělnicku.

V Pardubickém kraji ráno padal mrznoucí déšť a část silnic pokryla ledovka. Zledovatělé jsou zejména silnice nižších tříd na Hlinecku, Lanškrounsku a Litomyšlsku. Hlavní silniční tahy v regionu jsou po chemickém ošetření většinou mokré.

Silničári odklízejí sníh ze silnicfoto: Právo/Rudolf Voleman

V Karlovarském kraji v noci na neděli napadlo pět až osm centimetrů sněhu, které komplikovaly dopravu zejména na horách a vyšších nadmořských výškách na Toužimsku a Bochovsku. Podle silničářů napadlo v nižších polohách kraje do pěti centimetrů sněhu a na horách do deseti. „Bojujeme s tím, veškerá naše technika je na silnicích,“ uvedl dispečer krajských silničářů.

Nehoda na Hradecku

Na jihočeských silnicích také padá mrznoucí déšť. Cesty kloužou zejména v úsecích udržovaných inertním posypem a na silnicích nižších tříd, hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré. V západních Čechách komplikuje dopravu od sobotního odpoledne sněžení, které v různé intenzitě pokračovalo téměř celou noc. Na řadě míst je na cestách i ledovka. Ráno byly nesjízdné některé cesty na jihu Plzeňska.

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou po nočním sněžení sjízdné. Silničáři přesto doporučují, aby po nich řidiči jezdili se zvýšenou opatrností. Vozovky jsou mokré, na některých leží rozbředlý sníh.

V Královéhradeckém kraji napadla v noci na neděli a ráno slabá vrstva sněhu. Kvůli mrznoucímu dešti někde hrozí ledovka. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Zatím jediná vážná nehoda v regionu se stala v Pravech na Hradecku. V havarovaném osobním vozidle se tam zranili tři lidé.

Na větší části kraje Vysočina čeká na řidiče po ránu mlha a mrznoucí mrholení. Na Havlíčkobrodsku stále vane silný vítr. Na silnicích první třídy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na silnicích druhé a třetí třídy se tvoří sněhové jazyky. „Nejnáročnější situace panuje od Jihlavy jižním a jihozápadním směrem, tedy zhruba od Moravských Budějovic, kde přešel opravdu vydatný déšť, dále pak zhruba v pásu po silnici 602 (stará brněnská) pokračuje na východ na Náměšť nad Oslavou a dále k Brnu. Zatím všechno jezdí, ale namrzá to,“ varoval dispečer.

Ledovka bude až do pondělí

Řidiči v některých částech Moravskoslezského kraje musejí dávat pozor na ledovku a sněhové jazyky. Hlavní tahy v regionu jsou holé, mokré a sjízdné bez omezení, na vedlejších cestách leží ujetý sníh krytý posypem, vyplývá z informací krajských silničářů.

Silnice v Olomouckém kraji jsou po chemickém posypu mokré. Ledovka dorazila na střední Moravu asi tři hodiny po půlnoci, ale v současné době jsou již všechny vozovky po chemickém ošetření a sjízdné. Mrznoucí déšť se vyhnul jen Přerovsku, kde sypače vyjet nemusely.

Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem leží na vozovkách II. a III. třídy na Vsetínsku. Na celém území Zlínského kraje pak slabě prší, silničáři proto nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Srážky totiž mohou místy namrzat.

Řidiči si musí dávat pozor na náledí a rozbředlý sníhfoto: Právo/Petr Kozelka

Déšť a mrholení komplikuje dopravu na jihu Moravy, na některých místech se tvoří ledovka. Problémy jsou od rána především na Břeclavsku a Vyškovsku, dopoledne se situace zhoršila i na Brněnsku a Blanensku. Silnice jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Počasí se zhoršilo také na dálnicích D1 a D2 za Brnem, objevily se tam už první lehké nehody.

Před ledovkou varoval Český hydrometeorologický ústav. V Čechách se má tvořit do pondělního poledne, v moravských krajích by se mrznoucí přeháňky měly vyskytovat od dnešní půlnoci. S namrzlými silnicemi bojují také silničáři v Karlovarském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám