Hlavní obsah

PROFIL: Michael Dale Huckabee

Novinky, rei

Bývalého baptistického pastora z Arkansasu Michaela Huckabeeho předvolební průzkumy v loňském roce neřadily do pozice čelného favorita tábora republikánské strany, Huckabee však postupně nabíral volební preference a spolu s rivalem Mittem Romneyem se dotahoval na preferovaného exstarostu New Yorku Rudolpha Giulianiho. Nárůst jeho oblíbenosti potvrdily hned první primárky v Iowě 3. ledna. Huckabee v nich zvítězil.

Článek

Huckabee pochází z americké středostavovské rodiny. Narodil se v arkansaském Hope 24. srpna 1955 a už ve čtrnácti letech dostal práci v místním rozhlase, kde četl zprávy a předpovědi počasí. V sedmnácti letech byl poprvé zvolen prezidentem střední školy, již navštěvoval, a když mu bylo necelých devatenáct, vzal si Janet McCain, s níž má tři dospělé děti.

Pro vysokoškolská studia si vybral náboženství, které studoval v Arkansasu a v Texasu. Huckabee je držitelem dvou doktorátů Brownovy univerzity a univerzity v Ouachitě.

Poté, co se stal kazatelem, vedl Mike Huckabee dvě kongregace v rodném Hope a chvíli pracoval též pro jednoho televizního kazatele. Ještě před svým zvolením prezidentem baptistické církve v Arkansasu (mezi roky 1989 a 1991) se zasadil o přijímání černochů do církve.

Huckabee věří v neomylnost bible a jeho světový názor ovlivňuje i pohled na politiku, která se podle něj nedá od náboženství oddělit. „Politiku naprosto řídí pohled na svět,“ řekl.

Politická kariéra

Huckabee vstoupil do politiky v roce 1992, svou první kampaň do Senátu však prohrál. Stejné volby ovšem vynesly počátkem roku 1993 do Bílého domu dosavadního arkansaského guvernéra Billa Clintona. Jeho zástupce převzal úřad guvernéra a Huckabee se stal následně novým náměstkem.

Do úřadu guvernéra vyneslo Huckabeeho také zvolení Billa Clintona americkým prezidentem.foto: Právo/Petr Hloušek

Po znovuzvolení se náměstek guvernéra Arkansasu Huckabee v roce 1996 rozhodl znovu dostat do Senátu. Byl sice jediným kandidátem republikánů, senátorem se ale nestal. Jeho šéf Jim Tucker totiž rezignoval kvůli vyšetřování aféry Whitewater.

Guvernér, jemuž se kritika nevyhnula

Úřad po Tuckerovi zastával Huckabee mezi lety 1996 a 2006 a stal se tak třetím nejdéle sloužícím arkansaským guvernérem po demokratech Orvalu Faubusovi a Billu Clintonovi. V úřadu Mike Huckabee prosadil například program zdravotního pojištění pro děti ze sociálně slabších rodin, rozpočtovou reformu školství a zlepšení životního prostředí, na něž měla jít osmina každého centu z prodejní daně. Svou kampaň vedl i z lodi na řece Arkansas. V roce 2005 pomáhal Huckabee organizovat pomoc obětem řádění hurikánu Katrina.

Nevyhnul se ovšem ani problémům a nařčením. V květnu 1998 dostal pokutu tisíc dolarů za zatajení finančních příspěvků na kampaň. O půl roku později list Arkansas Times tvrdil, že Huckabee použil k vlastní potřebě peníze určené na opravu budovy sídla guvernéra. Deník The Times napsal, že Huckabee dostal do vlastnictví též nábytek určený pro jeho kancelář. Guvernéra rovněž kritizovala média za jeho roli v případu Waynea DuMonda.

Huckabee byl chválen i zatracován. Časopis Time ho v roce 2005 označil za jednoho z nejlepších amerických guvernérů, zatímco konzervativní organizace Judicial Watch jeho jméno uvedla na seznamu „Deseti nejvíce zkorumpovaných politiků“. Nezisková nadace Cato Institute zase kritizovala guvernérovu daňovou politiku. Dluh státu Arkansas se za Huckabeeho úřadování prohloubil o téměř miliardu dolarů.

Svou kandidaturu na úřad příštího amerického prezidenta oznámil Mike Huckabee 28. ledna 2007. Centrum volební kampaně má v Little Rocku v Arkansasu.

Exguvernéra baskytaristu chce mít za příštího prezidenta i herec Chuck Norris (vpravo).foto: ČTK/AP

Bývalý baptistický pastor a hráč na basovou kytaru v rokenrolové skupině je autorem několika knih od politických komentářů a náboženských úvah po paměti s receptem na zhubnutí, s čímž má zkušenosti. Když mu totiž v roce 2003 diagnostikovali cukrovku, rozhodl se k radikální změně zdravotních návyků a zhubl o půl metráku. Nejenže o tom později napsal knihu, ale uběhl i čtyři maratony.

Názory Mikea Huckabeeho

- podporuje udělení občanství ilegálním přistěhovalcům a republikány, kteří nesouhlasí obviňuje z demagogie a rasismu. Zároveň ale hovoří o potřebě většího zabezpečení amerických hranic.

- podporuje vojenský zásah Američanů v Iráku a navýšení jejich počtu, které v roce 2007 provedl George Bush.

- je proti potratům a homosexuálním manželským svazkům a registrovanému partnerství. V roce 1992 naznačil, že homosexuálové by neměli sloužit v armádě a nehodlá tudíž měnit armádní pravidlo „don’t ask, don’t tell“.

- je proti kontrole držení zbraní

- podporuje trest smrti

- je příznivcem teorie kreacionismu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám