Hlavní obsah

Brožová si podle Pospíšila nezaslouží odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová si podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nezaslouží být odvolaná z funkce kvůli pochybení, v němž musel "její" soud zaplatit pokutu 40 miliónů korun. Pospíšil to ve čtvrtek řekl v rozhovoru pro rádio Impuls.

Článek

Nejvyšší soud dostal od finančního úřadu čtyřicetimiliónovou sankci za chyby v investicích v letech 2003 až 2004. Ministr Pospíšil na Brožovou v prosinci podal kárnou žalobu. Ne za to, že pokutu soud dostal ale za to, jak Brožová k problému přistoupila. Ministerstvu o pokutě neřekla a žádala ministerstvo financí o její prominutí. Teprve, když jí úřad nevyhověl, chtěla po ministerstvu spravedlnosti navýšit rozpočet právě o výši pokuty.

Brožová v reakci na kárnou žalobu řekla, že krok je pouze Pospíšilovým útokem na její osobu. Ten to ale ve čtvrtek v Impulsu popřel. "Domnívám se, že kauza není tak razantní, abychom navrhovali odvolání doktorky Brožové," řekl Pospíšil.

Předsedkyně si stěžovala, že jí ministerstvo financí sankci nepromilo schválně, dělalo to prý jindy běžně. "Trošku mě mrzí, že doktorka Brožová v tomto případě mlží. Není pravda, že ve většině případů se tak postupovalo," řekl Pospíšil.

Spory s prezidentem

Brožová má za sebou už spory s prezidentem Václavem Klausem, který se ji v roce 2006 pokusil z čela soudu odvolat. Nelíbila se mu její práce. Ústavní soud nakonec dal Brožové za pravdu.

Klaus musel Ústavnímu soudu ustoupit i ve sporu o jmenování Jaroslava Bureše místopředsedou soudu.

Reklama

Související články

Brožová se chce proti pokutě bránit žalobou

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová se hodlá správní žalobou bránit proti pokutě ve výši 40 miliónů korun, kterou soudu udělil finanční úřad, kvůli...

Výběr článků

Načítám