Hlavní obsah

Ropa překonala hranici 100 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena americké lehké ropy ve čtvrtek vůbec poprvé překročila hranici 100 dolarů za barel. Této limitní hodnoty se dotkla už ve středu. Nejvyšší čtvrteční cena byla 100,05 dolaru, pak ale klesla na 99,02 dolaru za barel.

Článek

Ropa se hranice sta dolarů za barel dotkla poprvé ve středu, to ale bylo při jediném obchodu. Ve čtvrtek načas vystoupila americká lehká ropa dodaná v únoru na cenu 100,05 dolaru. Už dopoledne se na nové maximum dostala i severomořská ropa Brent, když se její barel prodával za 98,26 dolaru.

Americké zásoby klesají

Důvodem růstu ceny je pokles ropných rezerv v USA a větší spotřeba v zimních měsících. "Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o čtyři milióny barelů na 289,6 miliónu, a dostaly se tak nejníže od ledna 2005," uvedl ve čtvrtek statistický úřad amerického ministerstva energetiky. Je to už sedmý týden v řadě, kdy zásoby ropy klesají.

Během čtvrtka ale narostly naopak zásoby ropných derivátů včetně topného oleje a benzínu, a to o 600 000 barelů. Ceny ropy proto kolísají, nevědí, který údaj si vybrat.

Oproti stejnému období minulého roku je ropa dražší o více než 71 procent. K růstu cen dále přispívá rostoucí poptávka v Číně a dalších rozvíjejících se ekonomikách, slabý kurz dolaru a napětí ve klíčových oblastech těžby, zejména na Blízkém východě a nově i v Nigérii.

Cena můža vyšplhat na 110 dolarů za barel

Indonéský přestavitel ropného kartelu OPEC Maizar Rahman už předtím varoval, že cena ropy může vzrůst až na 110 dolarů za barel. Naznačil, že ropný kartel by se mohl 1. února ve Vídni dohodnout na zvýšení těžebních kvót. Některé státy organizace k tomu sice tíhnou, podle analytiků je ale zvýšení kvót nepravděpodobné. Podle nich se ceny zregulují spíše samy, protože se sníží poptávka.

USA plánují těžbu u Sibiře

USA ve čtvrtek oznámily, že nabídnou těžební práva na těžbu ropy a plynu v Čukotském moři, kde zásoby dosahují 15 miliard barelů ropy a dva bilióny kubických metrů zemního plynu. Ekologové ale proti tomu protestují. Už patnáct let nebyla práva nabídnuta k prodeji, aby těžba nepoškodila přírodu a populace mořských živočichů i polárních medvědů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám