Hlavní obsah

Senátoři ODS vyhoví Švejnarovi a vyslechnou ho

– PRAHA • Aktualizováno

Prezidentský kandidát Jan Švejnar navštíví senátorský klub ODS. Strana se rozhodla vyhovět jeho žádosti o přijetí. Řekl to předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Foto: Marta Myšková, ČTK

Ekonom Jan Švejnar

Článek

„Rozhodli jsme se jeho žádosti vyhovět, termín není ještě domluven,“ uvedl ve čtvrtek pro Právo Sobotka (ODS).

Podle šéfa senátorů občanských demokratů Jiřího Stříteského termín schůzky bude v klubu projednáván teprve v úterý.

Švejnar o návštěvu požádal i poslance největší strany. Šéf klubu ODS Petr Tluchoř potvrdil, že od Švejnara žádost o přijetí dostal. „Dnes jsem dostal dopis na stůl, nejdříve na něj odpovím a pak to sdělím médiím,“ prohlásil Tluchoř.

Jen si popovídat

Předseda senátorského klubu ODS Jiří Stříteský v polovině prosince řekl, že se setkání se Švejnarem nebrání, ale považuje ho za zbytečné. "Jednoho kandidáta máme. Všichni jsme to písemně deklarovali, tak jedině, že bychom si s ním popovídali, ale jinak je naše stanovisko v současné době neměnné," řekl tehdy Stříteský.

Předseda strany Mirek Topolánek v prosinci řekl, že nevidí důvod k tomu, aby Švejnar občanským demokratům prezentoval své názory, protože mají svého kandidáta.

Česko-americký ekonom již navštívil všechny sněmovní kluby s výjimkou ODS a diskutoval také se členy senátorských klubů SNK, Klubu otevřené demokracie a KDU-ČSL.

Nerozhodnuté KDU- ČSL a KSČM

Švejnar je protikandidátem Václava Klause, kterého nominovalo do prezidentské volby všech 122 senátorů a poslanců ODS. Švejnara nominovala Strana zelených, oficiální podporu ostatních stran ale jistou nemá, přestože ho například ČSSD podpořila. Definitivní podporu ale podmínila tím, že se za Švejnara postaví ještě alespoň jedna strana, jako například KSČM.

Komunisté se ale jednoznačně nevyjádřili. Jejich předseda Vojtěch Filip napsal šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, že se snaží zříci své odpovědnosti za možný výsledek prezidentské volby a přesunout ji na KSČM. Reagoval tak na Paroubkův dopis, ve kterém předseda soc. dem. vyzval komunisty, aby "pomohli postavit hráz proti modré totalitě" a podpořili Švejnara.

Reklama

Výběr článků

Načítám