Hlavní obsah

Jakl napsal České televizi, že Klaus nepřijde debatovat se Švejnarem

Právo, Novinky, znk, jp
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus již několik týdnů opakuje, že do debaty s jeho soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách Janem Švejnarem nepůjde. Ve čtvrtek prezidentův tajemník Ladislav Jakl poslal České televizi dopis, ve kterém účast na debatě ve veřejnoprávní televizi definitivně odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus

Článek

"Nelze předpokládat, že by taková diskuse byla přínosná. Snad pro sledovanost televize, která by ji vysílala," napsal Jakl ČT, jehož dopis najdete ZDE.

Podle něj Klaus veřejnou diskusi neodmítá a uvítal by ji i nyní, pokud by volba prezidenta byla přímá. "Pokud volba probíhá prostřednictvím poslanců a senátorů, je takový televizní pořad v podstatě nevhodný," dodal.

„Vážnost prezidentského úřadu nemá být povrchními střety kandidátů v médiích snižována a v následných interpelacích vulgarizována,“ píše dále Hrad a v závěru dopisu uvádí, že „pan prezident si je vědom, že s tímto názorem na případnou TV show hrají a mohou i nadále hrát politické hry.“

ČT se nevzdává

„Debata nebyla stanovena na konkrétní termín,“ řekl Právu ve čtvrtek dramaturg pořadu Čestmír Franěk. „Orientačně jsme pouze tlumočili termín, co nejblíže k prezidentské volbě,“ dodal dramaturg.

„Hodláme nabídku učinit znovu,“ řekl Právu mluvčí ČT Ladislav Šticha. Dodal, že představit kandidáty na prezidenta je prestiží zřejmě každá veřejnoprávní televize na světě. „Naší povinností je kandidáty oslovit. Mají ale nepopiratelné právo odmítnout,“ uvedl Šticha.

K debatě se Švejnarem vyzval Klause i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj prezident "je prezidentem všech občanů", a lidé proto mají právo udělat si vlastní názor na to, kdo z kandidátů by byl lepším prezidentem. Klaus jeho slova odmítl ze stejného důvodu, z jakého odmítl debatu na ČT.

Prezidenta vybírají ve třech volebních kolech zákonodárci. V prvním kole potřebuje vítězný kandidát nadpoloviční většinu všech poslanců a všech senátorů, ve druhém kole nadpoloviční většinu všech přítomných poslanců a všech přítomných senátorů. Ve třetím kole stačí nadpoloviční většina všech přítomných zákonodárců.

Reklama

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám