Hlavní obsah

Srílanská vláda vypověděla příměří s tamilskými rebely

KOLOMBO
Aktualizováno

Srílanská vláda se ve středu rozhodla formálně odstoupit od příměří, které před téměř šesti lety uzavřela se separatistickou organizací Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Zrušení příměří navrhl vládnímu kabinetu premiér Ratnasiri Vikramanájaka a rozhodnutí bylo přijato jednomyslně, uvedla agentura AP.

Článek

Důvodem rozhodnutí je nekončící násilí, kvůli kterému příměří v podstatě nikdy plně nevstoupilo v platnost.

Násilnosti pokračovaly i ve středu. Nejméně čtyři lidé byli zabiti a dalších čtyřiadvacet zraněno při pumovém atentátu ve srílanském hlavním městě Colombu. Mezi mrtvými a zraněnými jsou podle informací z márnice dva vojáci, ale také civilisté. Část zraněných je v kritickém stavu. Terčem útoku se stal vojenský autobus.

Nálož - nadzemní mina typu Claymore - explodovala v obchodní čtvrti na Ostrově otroků poblíž hotelu Nippon, kde má armáda své ústředí. Podle armádních zdrojů autobus převážel jedenáct vojáků.

„Byl to útok minou Claymore, který mířil na armádní autobus převážející vojáky,“ potvrdil představitel armády. Většina vojáků však utrpěla jen lehčí zranění způsobená střepinami. Těžší zranění utrpěli civilisté. Vážně byl poškozen i sousední hotel Nippon.

Rebelové se od útoku distancují 

Podle armády útok spáchali tamilští separatisté, ale Tamilští tygři to popírají, i když nadzemní miny Claymore často používají.

Podle armády útok spáchali tamilští separatisté, ale Tamilští tygři to popírají, i když nadzemní miny Claymore často používají.

Poté, co před dvěma lety vypršelo příměří z roku 2002, si obnovené boje vyžádaly na 5000 obětí. Od roku 1983, kdy Tamilové zahájili boj za odtržení, zemřelo při střetech na 70 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuch u srílanského Colomba zabil šest lidí

Výbuch u srílanského hlavního města Colombo zabil v pondělí večer šest lidí. Dalších 18 osob včetně čtyř policistů bylo při explozi zraněno. Cílem atentátu...

Výběr článků

Načítám