Hlavní obsah

Klaus: Češi se mají nejlépe v dějinách

Novinky, rei
PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve svém tradiční novoročním projevu k národu řekl, že Češi se mají nejlépe od vytvoření samostatného Československa a zároveň vyzval všechny, aby v následujícím roce osobním i společenským úsilím pracovali k dalšímu zlepšování životního standardu.

Novoroční projev prezidenta Václava KlauseVideo: TV Nova, Novinky

 
Článek

„Přes nemalou řadu problémů žijeme asi v nejlepším období naší země. Před 15 lety jsme ekonomicky byli na polovině, zatímco dnes téměř na třech čtvrtinách úrovně vyspělých západních zemí," řekl Klaus.

"Naše celková životní situace se špatně měří, ale o mnohém svědčí naše jednání. Neodcházíme například ve velkém počtu do světa a lidé přicházejí k nám. Co jiného také znamená nárůst hypoték, než důvěru v budoucnost,“ dodal, přičemž zmínil také sílící růst tuzemské výroby a exportu.

Magická osmička

„Přál bych si, ať se rok 2008 stane rokem osobní i veřejné aktivity,“ pokračoval dál prezident s poznámkou, že nejdůležitější události v novodobých dějinách se v našem státě udály právě v letech s magickou osmičkou na konci.

Zmínil přitom rok 1918, kdy se zrodila svobodná a demokratická společnost, která charakterizuje i dnešek. Přesně o dvacet let později však přišla ztráta celistvosti státu, za další dekádu v únoru 1948 pak i ztráty svobody. „Vůči následujícím čtyřem desetiletím smířliví být nesmíme. Nostalgicky vzpomínat na jistotu rovnosti a zároveň bezmoci přijatelné není,“ řekl prezident, jenž zmínil také rok 1968.

Klaus vyzval v následujícím roce také ke vzájemné solidaritě. Nemohl při tom nezmínit změny, které přinese první den platný soubor zákonů týkající se sociální a finanční sféry, a už tradičně nezacílit na ekologické trendy. Prezident obě témata umně propojil, když řekl, že k rostoucím cenám potravin přispívá i fakt, že se orná půda raději stále hojněji využívá k pěstování obnovitelných zdrojů energie.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus poobědvá s předsedy Sněmovny a Senátu

Prezident Václav Klaus se o prvním novoročním týdnu sejde na pracovním obědě jak s předsedou vlády, tak s předsedy obou komor parlamentu. S předsedou Senátu...

Výběr článků

Načítám