Hlavní obsah

V Belgii vyhlásili kvůli terorismu nejvyšší stupeň pohotovosti

– BRUSEL

V Belgii byl kvůli pokračující teroristické hrozbě vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. Uvedl to bez podrobností belgický ministr vnitra Patrick Dewael. Bruselská radnice dokonce zrušila kvůli tomu tradiční slavnostní novoroční ohňostroj.

Článek

"Je to maximální úroveň (poplachu). Maximální znamená, že je vyšší než se běžně vyhlašuje na konci roku a než se například vyhlašuje v ostatních evropských metropolích," prohlásil ministr v belgické televizní stanici RTL-TVI. Důvodem k tomu jsou podle něj nové poznatky, které neupřesnil.

"Stále je tu hrozba," řekl mluvčí bruselské radnice. Policie kontroluje především bruselské letiště, dopravní síť a obchodní centra.

"Z naší analýzy situace vyplývá, že není důvod, abychom snížili současný stupeň teroristického poplachu," uvedl Jaak Raas z vládního krizového centra.

Plánovaný útěk z věznice

Belgická policie 21. prosince zatkla 14 islamistů, kteří podle úřadů chtěli pomoci členovi al-Kájdy Nizarovi Trabelsímu (37) k útěku z belgického vězení. Trabelsí, který původně přišel do Belgie v roce 1989 jako profesionální fotbalista, byl zatčen dva dny po 11. září 2001. V roce 2004 byl odsouzen k deseti letům vězení za přípravu pumového atentátu na kavárnu na americké vojenské základně v Belgii.

Podle soudce, který se případem zabývá, však nejsou důkazy, na základě kterých by na islamisty mohla být uvalena vazba, a muži byli propouštěni. Sám Trabelsí existenci jakéhokoliv plánu na jeho vysvobození či na teroristický útok odmítá.

Reklama

Související články

Belgický soud propustil údajné teroristy

Belgický soud v sobotu propustil 14 osob, které policie v pátek zatkla kvůli údajnému napojení na teroristickou síť Al-Káida. Zpřísněná bezpečnostní opatření...

Výběr článků

Načítám