Hlavní obsah

Castro zopakoval záměr odejít do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro naznačil podruhé v tomto měsíci možnost svého odchodu z prezidentské funkce. V dopise kubánskému Národnímu shromáždění napsal, že býval osobou držící se moci, které tento pohled změnil život. Minulý týden jedenaosmdesátiletý Castro uvedl, že nebude bránit nástupu mladších osobností na politickou scénu.

Foto: Granma/Handout , Reuters

Fidel Castro

Článek

Úřadující prezident Raúl Castro seděl v Národním shromáždění vedle uprázdněné židle, zatímco se četl dopis jeho bratra. „Býval jsem utopickým socialistou, který se chtěl držet moci. Byly to rozmary mládí a nedostatek svědomí,“ napsal Fidel Castro a pokračoval: „A co mě změnilo? Život sám a prohlubování myšlenek.“

Castro zároveň vyjádřil svou podporu bratrovi. „Je nezbytné pochodovat dál, zvednu ruku společně s vaší k jeho podpoře,“ uvedl.

Fidel Castro vládl Kubě od revoluce v roce 1959. Své pravomoci dočasně předal svému 76letému bratrovi Raúlovi loni v červenci ze zdravotních důvodů.

Raúl Castro v Národním shromážděnífoto: ČTK/AP

Castrovy dopisy byly zveřejněny před volbami do Národního shromáždění, které rozhoduje o složení státní rady, již Castro vedl od roku 1976. Volby se uskuteční 20. ledna.

Kdo je Fidel Castro:

Fidel Alejandro Castro Ruz se narodil 13.8.1926 na farmě v Mayari. Jeho otcem byl zámožný majitel půdy, jenž přišel na Kubu ze španělské Galicie. V mládí Castro studoval převážně na katolických školách, například na jezuitské Colegio de Belen. Pět let byl posluchačem právnické fakulty v Havaně.

V roce 1948 se oženil s Mirtou Diaz-Balartovou, dcerou jednoho z nejbohatších mužů Kuby. Po sedmi letech se s ní rozvedl.

Po bouřlivém mládí spojeném s neúspěšným převratem proti Američany zkorumpovanému režimu generála Fulgencia Batisty v roce 1953, následným vězením se Castro konečně ujal moci v lednu 1959.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravý Fidel Castro se ukázal v televizi

Kubánský vůdce Fidel Castro se v neděli po čtyřech měsících objevil v tamní televizi. Vypadal zdravě a spokojeně, dokázal stát bez podpory. Záběry převzala...

Výběr článků

Načítám