Hlavní obsah

Jednání EU budou v Hluboké, Litoměřicích, Ostravě či Luhačovicích

PRAHA

Zámek v Hluboké nad Vltavou a tamní Alšova Jihočeská galerie, litoměřický Dům kultury, pražské Kongresové centrum či Dům kultury města Ostrava jsou mezi místy, kde se během českého předsednictví v EU v roce 2009 budou konat neformální schůzky ministrů 27 zemí členských států. Osm lokalit vybral úřad vlády.

Článek

Zasedání Rady EU budou také v Mariánských Lázních ve Společenském domě Casino, v luhačovickém Městském domě kultury Elektra, Regionálním centru Olomouc a v prostorách Brněnských veletrhů a výstav (BVV). V Hluboké bude využit také Parkhotel Hluboká. Podle dřívějších informací se z celkem 11 neformálních ministerských rad EU bude sedm konat v regionech, zbývající čtyři pak připadnou na Prahu.

Vláda hledá architekty

Během jednání politiků a zástupců EU se do vybraných měst sjede několik stovek lidí, kteří tam budou pobývat maximálně tři dny. Vláda nyní vypsala architektonickou soutěž na návrhy reprezentativních a funkčních uspořádání prostor a jejich vybavení pro jednání.

Návrhy je možné předkládat do 8. února. Vítěz soutěže by měl být znám koncem března; vláda chce ocenit i předkladatele, kteří skončí na druhém a třetím místě. Rozpočet na realizaci projektu nemá překročit 10 miliónů korun. Celkem mají přípravy na předsednictví stát okolo 3,3 miliardy korun.

Vedle neformálních ministerských schůzek bude muset Česko zajistit i menší pracovní jednání a konference zástupců EU. Na to budou mít šanci regiony, které nebudou hostit ministerská zasedání. Jedním z míst, které by se pro tyto účely dalo využít, je například konferenční centrum u zámku Štiřín nedaleko Prahy.

Českou republiku čeká předsednictví EU v první půli roku 2009. Motto českého předsednictví je Evropa bez bariér.

Reklama

Výběr článků

Načítám