Hlavní obsah

Australané propustili muže z Guantánama

CANBERRA

Z vězení v australském městě Adelaide v sobotu propustili Davida Hickse, který byl jediným vězněm z americké základny Guantánamo usvědčeným z podpory terorismu. Za mřížemi strávil šest let, z toho pět na Guantánamu.

Článek

Dvaatřicetiletý Australan se v březnu dohodl s obžalobou a přiznal se před zvláštním americkým vojenským tribunálem k podpoře terorismu. Vojenský soud ho pak odsoudil k devíti měsícům vězení. Po pěti letech v samotce na Guantánamu byl v květnu odvezen k výkonu trestu do australského vězení.

Hicks byl zajat v prosinci 2001 v Afghánistánu spolu s ozbrojenci z tehdy vládního hnutí hnutí Tálibán. Přiznal se, že absolvoval výcvik v teroristických táborech v Afghánistánu a uvedl, že se šéfem sítě Al-Kajda Usámou bin Ládinem se setkal aspoň dvacetkrát.

Terorista versus dobrodruh

Hicksovi obhájci tvrdili, že byl především dobrodruh, který jel do Afghánistánu jen proto, že ho australská armáda odmítla přijmout kvůli nedostatku vzdělání.

Hicks bude po propuštění nadále pod značnou kontrolou. Nesmí v noci vycházet z domu, musí se hlásit třikrát týdně na policii a nesmí opustit zemi. S médii nesmí komunikovat do března.

Hickse odvezl z vězení otec. Podle australských novin není zatím připraven na život na svobodě, trpí strachem z otevřeného prostoru a i v australském vězení si vybral samotku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám