Hlavní obsah

Co se změní v roce 2008

V lednu 2008 vstupuje v platnost reforma veřejných financí. Významně pohne s daněmi i sociálními dávkami a v závislosti na tom se změní ceny mnoha druhů zboží a služeb. Novinky.cz přinášejí přehled nejvýznamnějších změn v roce 2008.

Článek

LEDEN

:: Vstupuje v platnost reforma veřejných financí. V jejím rámci se změní sazby daně z příjmů. Sjednotí se na 15 procent ze superhrubé mzdy. Na daňových změnách nejvíce vydělají lidé s velmi nízkými a velmi vysokými příjmy.

Stoupne také snížená sazba DPH z pěti na devět procent. V návaznosti na to se očekává zdražení všech výrobků a služeb, které této sazbě podléhají - tedy potraviny, voda, bydlení. Ekonomové ale soudí, že například zdražení potravin kvůli reformě nebude nijak drastické. Na jejich ceny mají vliv spíše vývoj na světovém trhu se surovinami.

Rodinám se také změní příjmy ze sociálních dávek. Změní se podmínky čerpání, některé příspěvky, například tzv. pastelkovné, zaniknou.

Součástí reformy je i zavedení poplatků u lékaře - snad nejdiskutovanější téma. Kvůli nim zasedne i Ústavní soud. Lidé budou za návštěvu lékaře a za recept platit 30 korun.

Dražší energie

:: Elektřina pro domácnosti zdraží v průměru o 9,1 procenta.

:: Plyn zdraží v průměru o 7,4 procenta

Jak zdraží plyn v ČR (v %)
oblastcena
západní Čechy7,7
severní Čechy6,6
střední Čechy7,7
východní Čechy7,3
severní Morava8,9
jižní Morava5,9
jižní Čechy7,5
Praha6,2

:: Důchody se zvýší průměrně o 346 korun měsíčně. Průměrná starobní penze tak dosáhne 9111 korun.

:: Česká pošta zvýší ceny některých služeb. Poslání obyčejného dopisu například zdraží ze 7,50 na deset korun, balík do dvou kilogramů přijde na 38 korun.

Jak se od ledna změní tarify (v Kč)
službacena nynícena od 1.1.2008
obyčejné psaní7,510
doporučené psaní2226
poukázka C do 5000 Kč3035
pokázka A do 5000 Kč2022
balík do 2 kg3038
cenný balík do 2 kg4051

:: Nabývá účinnosti zákon o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon).

:: Zaniknou všechny referáty cizinecké a pohraniční policie. Země 21. prosince vstoupila do schengenského prostoru.

:: V Praze se zdraží jízdné v hromadné dopravě. Přestupní jízdenka bude stát 26 místo dosavadních 20 korun, roční kupon 4750 korun. Podraží i další jízdenky a kupony.

:: Mýto se začne kromě dálnic platit i na 193,8 km silnic první třídy.

ÚNOR

5. února - Tento den je poslední termín, ky je možné navrhnout kandidáty na volbu prezidenta. Návrh podává skupina poslanců nebo senátorů. Doposud jsou uchazeči o post dva, Václav Klaus a Jan Švejnar.

8. února - Proběhne první kolo volby prezidenta. Volí zákonodárci na společné schůzi Sněmovny a Senátu.

BŘEZEN

1. března - Nabývá účinnosti novela zákona o cestovních dokladech a zákona o správních poplatcích.

7. března - Končí pětileté funkční období prezidentovi Václavu Klausovi. Klaus byl zvolen jako nástupce Václava Havla v roce 2003. Stalo se tak však až ve třetím kole třetí volby. Klaus byl tehdy kandidátem ODS, přesto získal hlasy i z ostatních stran.

30. března. Začne letní čas. Ručičky hodinek se posunou o hodinu dopředu.

31. března - Do tohoto dne je možné navrhovat Sněmovně kandidáty na státní vyznamenání.

- Termín pro podání přiznání k dani z příjmů a úhrada daně za rok 2007, nemá-li poplatník povinný audit a přiznání zpracovává a předkládá sám.

KVĚTEN

- Cestovní pasy se vedle digitální fotografie (od 1. září 2006) budou vydávat s digitálním otiskem prstu.

ČERVEN

- Termín pro podání přiznání k dani z příjmů za rok 2007, má-li poplatník povinný audit nebo mu přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce.

SRPEN

31. srpna - Končí platnost 50haléřových mincí. Mince bude možné ještě rok vyměnit v komerčních bankách, následně pouze v ČNB. Podle banky už neplní svou funkci. Většina lidí jimi odmítá platit, a když je dostanou zpět v obchodě, nechávají je ležet. V oběhu jich je 410 miliónů kusů.

ŘÍJEN

26. října - Končí letní čas. Ručičky hodinek se posunou o hodinu zpět.

PROSINEC

:: Končí platnost občanských průkazů bez strojově čitelných údajů vydaných do konce roku 2003. Lidé, kteří se narodili před rokem 1936, si nebudou muset měnit své občanské průkazy za nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám