Hlavní obsah

Najatý vrah měl zastřelit ruského mafiánského bosse

Právo, rak
PRAHA

Pravým terčem najatého vraha, který omylem v listopadu zastřelil řidiče Sazky, měl být kmotr ruské mafie. Bosse, který údajně žije blízko Slavíkovy ulice na pražských Vinohradech, měl zavraždit Čečenec, kterého si najal konkurenční klan Arménů.

Článek

Uvedla to v pátek MF Dnes a Právu to potvrdil informovaný policejní zdroj. Vrah je již od víkendu v rukou policie, která však také upozornila, že zatčený muž používal řadu identit.

Uvedla to v pátek MF Dnes a Právu to potvrdil informovaný policejní zdroj. Vrah je již od víkendu v rukou policie, která však také upozornila, že zatčený muž používal řadu identit.

Vrah si oběť spletl, protože vystoupila z luxusního vozu bentley, kterým údajně jezdí i ruský boss. Další zdroj Práva z policie však vyjádřil své znepokojení nad tím, že informace o případu unikly na veřejnost.

Vzhledem k tomu, že vražda byla součástí vyřizování účtů mezi ruskojazyčnými mafiemi u nás, může únik ohrozit nejen samotné vyšetřování, ale i další lidské životy. Pražská policie však jakoukoliv vinu za informační průsak odmítá, stejně jako Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který při dopadení vraha pomáhal.

Policejní zdroje naznačily, že selhat mohla Bezpečnostní informační služba (BIS), která podle deníku přinesla klíčovou informaci, a to jméno a místo pobytu nájemného vraha. Ta to ale striktně odmítá.

Policejní zdroje naznačily, že selhat mohla Bezpečnostní informační služba (BIS), která podle deníku přinesla klíčovou informaci, a to jméno a místo pobytu nájemného vraha. Ta to ale striktně odmítá.

„Máme stoprocentní jistotu, že v souvislosti s tímto případem neexistuje únik z naší služby,“ prohlásil v pátek razantně mluvčí BIS Jan Šubert. Na otázku, jak se BIS v případu angažovala, pak bez dalšího vysvětlení odpověděl: „Tajná služba odpovídá úsměvem a gratuluje policii.“

Mafiáni loni vybrali nejvyššího kmotra pro ČR

BIS přitom ve své nedávno zveřejněné výroční zprávě upozornila, že ruští, ukrajinští a kavkazští bossové loni vybrali na tajných jednáních v Moskvě nového „vora v zakoně“. Tento nejvyšší mafián dostal na starosti oblast celého Česka. „Tato osoba má za úkol zajistit koordinaci a kontrolu aktivit skupin ruskojazyčného organizovaného zločinu.

Lze očekávat, že podřízení ruskojazyčných skupin na území ČR jediné autoritě zvýší sílu, zisky a akceschopnost zločineckých struktur, a tedy i míru ohrožení bezpečnosti a vnitřního pořádku ČR,“ píše se ve zprávě BIS.

Jeho postavení mu umožňuje řešit spory mezi konkurenčními klany, dohadovat jednotlivá pole působnosti a trestat zrádce.

Místo vydírání perou peníze

Arménská i ruská mafie v Česku působí již léta. Podle náměstka šéfa ÚOOZ Hynka Vlase se sféra jejich vlivu od 90. let minulého století výrazně změnila. Rusové, Arménci ale i Gruzínci tak od té doby změnili své praktiky a způsob, jak nelegálně získávají peníze. Místo brutálního násilí, jako je vybírání výpalného, vydírání a loupeže, se nyní spíš orientují na praní špinavých peněz, které přicházejí z východu.

Pro ruský organizovaný zločin jsou podle něj typické Praha a Karlovy Vary. Pro arménský zas severní Morava a taktéž hlavní město. „Už to není válka mafií jako v 90. letech, kdy si rozdělovali území i sféry vlivu. Čas od času ale na sebe trefí i dnes,“ vysvětlil Vlas. ÚOOZ jejich aktivity dlouhodobě sleduje. Objednávka vraždy ze strany arménské skupiny však svědčí o neklidné atmosféře, která v poslední době zavládla mezi mafiány.

Reklama

Související témata:

Související články

Na pražských Vinohradech zastřelili člověka

Na pražských Vinohradech v ulici U Kanálky se v úterý večer střílelo. Jeden člověk zemřel. Pachateli se podařilo uniknout, zbraň nechal na místě. Novinky...

V Praze byl zastřelen řidič Sazky

Obětí úterní vraždy na pražských Vinohradech se stal profesionální řidič, který jezdil pro loterijní společnost Sazka. Právu to řekl důvěryhodný policejní...

Sazka nabízí za dopadení vraha půl miliónu

Společnost Sazka v pondělí vyhlásila, že dá půlmiliónovou odměnu tomu, kdo pomůže najít vraha pětadvacetiletého řidiče, který jezdil pro tuto společnost...

Výběr článků

Načítám