Hlavní obsah

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském Rávalpindí. Útok si vyžádal na dvě desítky mrtvých. Šok nad krvavou událostí vyjádřili zástupci české i světové politické scény.

Článek

„Prezident Václav Klaus je otřesen dalším projevem násilí, kterému podlehla pákistánská politička a bývalá premiérka Benázir Bhuttová. Prezident považuje nenávist, která sahá až k vraždění, za útočící na základy lidské civilizace,“ citoval prezidenta jeho mluvčí Ladislav Jakl.

S političkou se Klaus před lety osobně setkal a povečeřel ve švýcarském Davosu. Její rodině a pákistánskému diplomatickému zastoupení poslal Klaus projev hluboké účasti.

„Ostře odsuzuji použití násilí, které vedlo ke smrti Benazir Bhuttové, jejich příznivců a dalších lidí. Doufáme, že ti, co stojí za tímto krveprolitím, budou co nejrychleji dopadeni a odsouzeni,“ řekl k tragédii český premiér Mirek Topolánek.

"Jsme tou událostí šokováni. Bénazír Bhuttová byla od počátku 90. let výraznou politickou postavou Pákistánu. Její smrt nepochybně ovlivní očekávané volby. Doufáme, že to nezpůsobí destabilizaci země," uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Svět odsoudil hanebný útok

"Spojené státy důrazně odsuzují tento zbabělý čin vražedných extremistů, kteří se snaží podkopat demokracii v Pákistánu," řekl americký prezident George Bush na svém ranči v Crawfordu v Texasu, kde je na dovolené. "Pachatelé tohoto zločinu musí být předáni spravedlnosti," dodal.

"Odporný čin", který stál život jednu z hlavních kandidátek na vítězství v nadcházejících parlamentních volbách, ostře odsoudil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

:. Patrně poslední záběr živé Benazir Bhuttové, když nastupovala do automobilu po setkání s voliči.foto: Reuters

Podle indického státního ministra zahraničí Ánanda Šarmy jde o "hanebný čin" a o "hrozný úder demokratickému procesu". "Její smrtí (indický) subkontinent ztratil významnou političku, která usilovala o demokracii a usmíření ve své zemi," řekl mluvčí indického premiéra Manmóhana Singha.

Pákistánská opozice hovoří o tragédii pro zemi

Šok a smutek vyjádřili stoupenci Bhuttové ve Spojených arabských emirátech, kde žila během osm let trvajícího exilu.

"Jsem strašně smutný. Mám pocit, jako by mi zemřela vlastní sestra," řekl Zubajr Bašír, blízkovýchodní mluvčí strany PPP. "Tohle je velká tragédie pro Pákistán. A nesmírný šok pro nás," dodal Bašír.

"Jsem strašně smutný. Mám pocit, jako by mi zemřela vlastní sestra," řekl Zubajr Bašír, blízkovýchodní mluvčí strany PPP. "Tohle je velká tragédie pro Pákistán. A nesmírný šok pro nás," dodal Bašír.

:. Mrtví po atentátu byli přikryti vlajkami a obrázky Benazir Bhuttové.foto: ČTK/AP

Na smrt političky zareagoval i trh

Smrt pákistánské političky Bénazír Bhuttové povede ke krátkodobé nervozitě na akciových, devizových i komoditních trzích, protože Pákistán je důležitou zemí v regionu. Na ekonomiku Pákistánu by však neměla mít výraznější vliv, protože po technické stránce pouze jedna ze stran ztratila svého kandidáta, což není důvod ke zrušení voleb. Shodují se na tom analytici oslovení agenturou Reuters.

"Domnívám se, že se to čekalo. Věděli jsme od jejího návratu do Pákistánu, že je v nebezpečí, takže se domnívám, že to nezmění základy našeho hodnocení rizik," uvedla analytička Jennifer Harbisonová, která se specializuje na hodnocení rizik v asijské oblasti. "Pákistán není v ohrožení. Je to pouze vražda při volební kampani a mělo by se to posuzovat v tomto kontextu," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám