Hlavní obsah

Lyžaři zaplnili svahy českých hor

ČESKO

Na Boží hod vánoční se tuzemské hory zaplnily milovníky lyžování. Bílé svahy přivítaly více lidí než o Štědrém dni, hlavní nápor ale čeká lyžařské areály až od 26. prosince. V horách je slunečno nebo polojasno, díky umělému zasněžování nechybí ani dostatek sněhu.

Článek

"Ve Špindlerově Mlýně jsou vynikající sněhové podmínky, dnes ráno se lyžovalo bez front, odpoledne již začal zájem lyžařů stoupat. Jsme připraveni, všechna zařízení jsou v provozu," řekl Jiří Beran z tamního skiareálu. Na sjezdových tratích leží 20 až 70 centimetrů sněhu, upraveny jsou i trasy pro běžkaře.

Obdobná situace je v ostatních areálech v Krkonoších a Orlických horách, mimo provoz jsou sjezdovky na Pěnkavčím vrchu a v Přívratu. Sníh je i na hřebenech, v Krkonoších do 120 centimetrů a horská služba upozorňuje na místy zledovatělý terén.

Obdobná situace je v ostatních areálech v Krkonoších a Orlických horách, mimo provoz jsou sjezdovky na Pěnkavčím vrchu a v Přívratu. Sníh je i na hřebenech, v Krkonoších do 120 centimetrů a horská služba upozorňuje na místy zledovatělý terén.

Na jihu Čech si na svazích zadovského a lipenského areálu užívaly zimních radovánek stovky lyžařů. Začali přijíždět i rekreanti, kteří konec roku stráví v horských hotelech a penzionech.

Hezké počasí hlásí většina středisek

Stále máme slunečné počasí, teploty kolem nuly. Sníh ale netaje a díky nočním mrazům můžeme zasněžovat," řekl šéf střediska Pavel Voldřich. V úterý se poprvé rozjel i vlek na Churáňov.

Dostatek sněhu a slunečno bylo v úterý v Jeseníkách. "Na sjezdovkách je až 45 centimetrů. Počasí má stále inverzní ráz, ve vyšších polohách jsou plusové teploty," řekl dispečer Horské služby Martin Chalupa.

Největší nápor bude od poloviny týdne

V Krušných horách byly na Boží hod v provozu všechny skiareály v okolí Božího Daru. Některé penziony ještě krátce před Štědrým dnem upozorňovaly na volné pokoje. "Je obvyklé, že lidé slaví Vánoce doma a na hory se vydají teprve po nich. Na Silvestra tu bude plno," řekl starosta Božího Daru Jan Horník.

Více lidí než na Štědrý den lyžovalo v úterý největších střediscích Libereckého kraje. Sjezdovky však stále zůstávaly hodně volné. V Rokytnici nad Jizerou využilo sjezdovky na Lysé hoře přes 1000 turistů, asi o 400 více než na Štědrý den.

V jizerskohorském Bedřichově zaznamenala v úterý horská služba středně velkou návštěvnost, běžkaři převažovali nad sjezdaři. Horská služba si připsala pět zásahů, ani jeden z úrazů nebyl zvláště těžký.

Reklama

Související články

Orlickým horám vládnou Rampušák a Čembusák

Cenově příznivější než Krkonoše jsou Orlické hory. Plejádou služeb ovšem začínají nejvyšší a nejdražší české hory pomalu dohánět. Dosahují zlomového bodu...

Výběr článků

Načítám