Hlavní obsah

Před sedmi lety zemřel spoluator slavného Mini a konstruktér vozů F1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 77 let zemřel 24. prosince 2000 John Cooper, proslulý britský konstruktér závodních vozů formule 1 a jeden z tvůrců legendárního automobilu Mini, který se stal v šedesátých letech kultovním vozítkem stejně jako "Brouk" z továrny německého Volkswagenu.

Článek

Do světa automobilového sportu vstoupil John Cooper v roce 1946, kdy se svým otcem zkonstruoval z dílů cestovního vozu Fiat Topolino malý monopost s plochodrážním motorem o objemu 500 ccm. V poválečných poměrech, kdy byl nedostatek vhodných vozů pro závodníky, se jejich vozíky rychle rozšířily a položily základ ke vzniku formule 3.

V královské třídě formule 1 měl monopost Cooper premiéru už v roce 1950. Do roku 1969 pak vozy Cooper startovaly ve 129 Velkých cenách a zaznamenaly 16 vítězství. Australan Jack Brabham s nimi získal dva tituly mistra světa (1959 a 1960) a ve stejných letech vyhrála stáj Cooper i Pohár konstruktérů.

Také oblíbený Mini Cooper slavil vedle komerčního úspěchu i triumfy sportovní. Jako první britský vůz vyhrál mistrovství Evropy v automobilových soutěžích a v letech 1964, 1965 a 1967 i slavnou Rallye Monte Carlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám