Hlavní obsah

Putin nashromáždil 40 miliard dolarů, tvrdí ruský expert

– MOSKVA
Novinky, ČTK, rei, Guardian

Britský deník Guardian v pátek citoval prohlášení politického odborníka Stanislava Belkovského, podle něhož Putin za osm let v úřadu nashromáždil jmění ve výši nejméně 40 miliard dolarů (přes 700 mld Kč). Jsou-li informace pravdivé, je Putin nejbohatším mužem nejen v Rusku, ale i v celé Evropě.

Foto: RIA-Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin údajně vlastní majetek v hodnotě 40 miliard dolarů.

Článek

„Nevíme, kolik to je. Nejméně ale 40 miliard dolarů. Může to být víc, mnohem víc,“ řekl Belkovskij před časem německému listu Die Welt a uvedl tak do chodu mediální vlnu zájmu a spekulací o Putinově majetku.

Podle Belkovského má Putin tajná konta ve Švýcarsku a Lichtejnštejnsku a vlastní množství akcií ve ruských státních petrolejářských a plynárenských společnostech. Skutečnost prý kryje neprůhledná síť zahraničních trustů a fondů, většinou jde o offshorové společnoti a fondy, které sídlí v daňových rájích.

„Jeho jméno samozřejmě v registrech nefiguruje, systém vlastnictví společností sídlících v zahraničí je neprůhledný. Končí však ve Lichtejnštejnsku a švýcarském Zugu," uvedl Belkovskij.

Podle něj kontroluje Putin 37 procent akcií třetí největší ruské ropné společnosti Surgutneftegaz, což představuje 20 miliard dolarů. Vlastní také 4,5 procenta Gazpromu a nejméně 75 procent švýcarské společnosti obchodující s ropu jménem Gunvor, kterou založil Putinův přítel Genadij Timčenko.

Putin Belkovského slova nekomentoval a jeho hlavního mluvčího se Guardianu nepodařilo zastihnout.

Putin ve funkci premiéra by mohl být navíc šéfem Gazpromu

Ruský list Vedomosti v pátek přišel se spekulací,. že Vladimir Putin by mohl jako premiér současně být i předsedy správní rady plynárenského gigantu Gazprom. Ve vedení Gazpromu nyní stojí Dmitrij Medvěděv, jehož kandidaturu na funkci ruského prezidenta Putin podporuje. Putin také uvedl, že pokud se stane Medvěděv premiérem, on přijme funkci premiéra.

Medveděv již oznámil, že opustí vedení Gazpromu, pokud se stane příští rok prezidentem. Tisková služba Gazpromu ale možnost, že by se šéfem firmy stal Putin, odmítla komentovat. Akcionáři Gazpromu musejí navrhnout kandidáty na šéfa do 31. března příštího roku, podle dobře informovaných zdrojů z Kremlu je však možné, že být nejprve do čela Gazpromu jmenován "technický kandidát" a Putin bude následovat až později.

V Kremlu se bojuje o moc

V Moskvě se před jarním odchodem Vladimira Putina z prezidentské funkce rozpoutal boj o pozice, pravomoci a přístup k aktivám ruských státních podniků. Diskuse o prezidentově majetku byly dosud tabu. Nedávno však začaly některé informace prosakovat přímo z Kremlu. Důvodem se zdá být boj o moc mezi křídlem vedeným Putinovým spolupracovníkem Igorem Sečinem a liberální skupinou, v níž je i Putinem preferovaný Dmitrij Medveděv.

Putinovy akcie v ruských společnostech podle Belkovského

- 37 procent v Surgutněftěgazu, třetím největším ropném producentovi v Rusku

- 4,5 procent v Gazpromu, největší plynárenské ruské společnosti

- nejméně 75 procent v Gunvoru, ropné společnosti se sídlem ve Švýcarsku, kterou založil jeho přítel Genadij Timšenko. Firma měla letos obrat 43 miliard dolarů se ziskem osmi miliard.

Média se zápasením o pozice spojují i nedávná zatčení generála Alexander Bulbova, zástupce šéfa protidrogové služby či náměstka ministra financí Sergeje Storčaka. Oba muži patří k druhé skupině, která nedávno přešla do protiútoku, když její přívrženec Oleg Švarcman řekl, že spravoval tajná konta důstojníků FSB. Podle skončila na soukromých kontech částka v hodnotě přes 40 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám