Hlavní obsah

Němci letos nakoupili nejméně aut od sjednocení země

Prodej nových osobních automobilů v Německu v letošním roce klesne o devět procent na 3,15 miliónu vozů, tedy na nejnižší úroveň od sjednocení země v roce 1990.

Foto: Jan Čech, Novinky

V Německu se letos auta prodávala nejhůř za posledních osmnáct let.

Článek

Předpověděl to v pátek německý svaz mezinárodních výrobců automobilů VDIK. Dodal, že v příštím roce počítá s mírným oživením prodeje na 3,2 milionu vozů.

V období od ledna do listopadu prodej podle dřívějších údajů VDIK klesl o osm procent na zhruba 2,9 miliónu automobilů, a to zčásti kvůli lednovému zvýšení daně z přidané hodnoty. Negativní vliv měla rovněž nejistota ohledně budoucích pravidel pro zdanění motorových vozidel.

První náznaky tohoto úpadku nastaly už v polovině roku, kdy byl propad v oblasti tří procent. Ovšem ani tradičně silné měsíce tento trend nezvedly. Například prodej nových osobních automobilů v Německu se v listopadu propadl o 13 procent na 284 000 vozů.

Německo je největším trhem s automobily v Evropě a automobilový průmysl hraje v jeho ekonomice klíčovou roli. V České republice se prodej nových osobních aut v období od ledna do listopadu zvýšil o 6,6 procenta na 121 991 vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám