Hlavní obsah

Tři britští občané propuštění z Guantánama skončili v celách

LONDÝN

V noci na čtvrtek byl zatčen i třetí britský občan propuštěný z americké základny Guantánamo, kde byl zadržován jako terorista. Jamil El-Banna byl zadržen na základě eurozatykače vydaného ve Španělsku. Další dva čerstvě propuštění byli už dříve zadržení podle britského protiteroristického zákona.

Článek

Jamil El-Banna (45), který je palestinského původu, byl zadržen ještě na palubě letadla a předveden k výslechu na policejní stanici v Lutonu po příletu na letiště a skončil ve vazbě. Ve čtvrtek předstoupí před soud ve Westminsteru. Jeho obhájce ale tvrdí, že žádost Španělska o vydání je postavena na chybných důkazech, které vedly k tomu, že muž byl také zadržován 4,5 roku na základně Guantánamo.

Podle Američanů Banna financoval sít al-Kajda a najímal pro ni lidi.

Britové zadrželi i dva další britské občany, kteří byli propuštěni z amerického tábora. Omar Deghayes (38), pocházející z Libye, byl podle Američanů spojen se sítí al-Kajda a Abdenour Samuer (34) z Alžíru prošel výcvikem pro boj v Afghánistánu. Oba byli zadrženi na základě protiteroristického zákona.

Čtvrtý britský občan, Shaker Abdur-Raheem Aamer se zřejmě vrátí do rodné Saúdské Arábie a z Etiopie pocházející Binyam Mohammed zůstává na Guantánamu. Podle Američanů je pětice nebezpečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám