Hlavní obsah

Filipovi vadí Švejnarovo americké občanství

– PRAHA

Dvojí občanství prezidentského kandidáta Jana Švejnara vidí předseda KSČM Vojtěch Filip jako problém. Ve středečním Pressklubu Frekvence 1 řekl, že by se Švejnar měl amerického občanství vzdát. Tím by mu zůstalo jen občanství české.

Článek

"Bylo by to nanejvýš vhodné. Pokud má být prezident skutečným zastáncem zájmů České republiky v zahraničí, tak dvojí občanství je problém," řekl s odkazem na velké pravomoci prezidenta v zahraniční politice.

Podle Filipa dává český státní občan větší garanci, že zastává zájmy Česka. "Tady je navíc to druhé občanství neevropské. V tomto ohledu jsou zájmy České republiky i Evropské unie jak v části ekonomické, tak zahraničně-politické často odlišné od zájmu Spojených států amerických," uvedl.

KSČM s podporou Švejnarovi stále váhá

Komunisté podle svého předsedy stále nejsou rozhodnuti, jestli budou volit současného prezidenta a kandidáta ODS Václava Klause nebo Švejnara, kterého podporují zelení, sociální demokraté a část zákonodárců KDU-ČSL.

Stanovili si pro kandidáta na prezidenta pět podmínek. "Naše podmínky zatím nesplňuje ani jeden. I když musím říct, že v některých otázkách těm podmínkám vyhovuje více Václav Klaus a v některých více Jan Švejnar," řekl Filip. Dodal, že v této chvíli by on nedal hlas ani jednomu z kandidátů.

Reklama

Související články

Švejnar jde do boje o Hrad

Ekonom Jan Švejnar oznámil, že bude kandidovat na prezidenta ČR. Po Václavu Klausovi je tak před únorovou volbou druhým oficiálním kandidátem. "Vyhlašuji...

Výběr článků

Načítám