Hlavní obsah

Senát schválil 70 miliard dolarů na válku v Iráku

WASHINGTON

Americký Senát v úterý schválil výdaje na války v Iráku a v Afghánistánu ve výši 70 miliard dolarů (1,3 biliónu korun). Nepodmínil to termínem ukončení bojových operací. Částka je součástí balíku 555 miliard, jenž má pokrýt výdaje administrativy pro zbytek fiskálního roku, tedy do září 2008.

Článek

Částka je nižší než požadoval prezident George Bush. Na války v Iráku a v Afghánistánu chtěl 190 miliard dolarů (3,4 biliónu korun). Mluvčí Bílého domu Dana Perinová však oznámila, že prezident bude se schválenými 70 miliardami spokojený, pokud Kongres uvolní zbývající prostředky později.

Demokraté podpořili republikány

Při hlasování se 21 demokratických senátorů připojilo k republikánům a podpořilo další výdaje na válku, i když demokraté požadují stanovit termín ukončení bojových operací v Iráku.

"Dokonce i ti z nás, kteří nesouhlasí s touto válkou, se shodují v jedné věci: Nemůžeme nechat své jednotky v poli bez zdrojů, které potřebují," komentoval republikánský senátor Mitch McConell.

Senátor Edward Kennedy, který požaduje zahájit stahování vojáků z Iráku, kontroval slovy: „Nejlepší způsob, jak ukončit tuto šarádu a chránit naše vojáky, a naši bezpečnost, je dát Iráčanům najevo, že za svou budoucnost mají být zodpovědní sami:“

Demokraté prosadili přerozdělení

Porážka demokratů však není jednoznačná, protože demokraté prosadili jiné přerozdělení peněz, přidali miliardy nad prezidentův požadavek na péči o veterány i na odstraňování následků požárů v Kalifornii.

Výdaje na válku v Iráku a v Afghánistánu musí ještě schválit Sněmovna reprezentantů, která by o nich mohla rozhodnout už dnes. I přes převahu demokratů se očekává, že návrh výdajů uspěje.

Pokud Sněmovna reprezentantů schválí 70 miliard na konflikty v Iráku a Afghánistánu, vzrostou celkové americké náklady na obě války již na 670 miliard dolarů (12,1 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám