Hlavní obsah

Dodge přivede čínskou automobilku Chery do Mexika

Novinky,

Americký Dodge a čínská automobilka Chery konečně začnou spolupracovat naplno a skončí období vzájemného ujišťování o vzájemné náklonnosti. Ovšem výsledek je více než překvapující. Dodge totiž uvede vůz Chery A1 v Mexiku pod svým jménem.

Foto: Chery Automobile, Novinky

Chery A1

Článek

Zpráva možná nevypadá na první pohled tak zajímavě, ale musíme si uvědomit, proč chtěl jít Dodge do společného podniku právě s Chery. Tehdy totiž značka hledala partnera, se kterým by mohla vyrábět malý vůz, který navrhne. Ten by se pak měl prodávat po celém světě.

Jenže model A1 nepochází z dílen Dodge, je to čistě čínská záležitost. Dodge tak náhle změnil směr svého myšlení. Nejmenší a nejlevnější vůz tak nebude z jeho dílen. To jen dokazuje, že Dodge v současné chvíli nemá na vývoj a zadání projektu pro Číňany peníze ani čas. Potřebuje vydělávat, a to se může podařit s malým vozítkem A1. To patří k těm nejlevnějším na světě, i když je pravda, že i Chery má ještě jedno levnější - model QQ3.

Další zpráva pak hovoří o tom, že vůz A1 bude dovážen i do USA. Z Mexika je to už jen kousek, takže tato zpráva byla nasnadě. Ovšem nyní je jasné, kdy tato čínská produkce vtrhne do Spojených států. Velká ofenzíva je naplánovaná na rok 2009. Původně měla začít už v červenci příštího roku, ale pro USA jsou přikázány přísné testy, kterými musí projít. Cena bude asi o něco vyšší, než čínských 7000 dolarů (asi 126 000 Kč), ale pod 10 000 dolarů (asi 180 000 Kč) by se vůz vejít měl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám