Hlavní obsah

Soudce nařídil vyšetřit zničení videozáznamů CIA

– WASHINGTON
Novinky, CNN, rei

Americký federální soud nařídil vyšetřování zničení videozáznamů s výslechy lidí podezřelých z terorismu Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Zničení videí přiznal počátkem měsíce ředitel CIA Michael Hayden. Vyšetřovatelé mají nyní posoudit, zda služba krokem neporušila soudní příkaz.

Článek

Obhájce jemenského občana David Remes a dalších zadržených, které CIA vyslýchala, požádal po Haydenově přiznání o soudní vyšetřování. Soudce Henry Kennedy, který v červnu 2005 nařídil administrativě prezidenta George Bushe archivovat všechny důkazy a informace týkající se vyslýchání osob zadržovaných ve věznici Guantánamo, se nepodvolil tlaku ministerstva spravedlnosti a nařídil soudní vyšetřování.

Případ zároveň vyšetřuje komise ministerstva spravedlnosti.

Zničení nejméně dvou záznamů z výslechů přiznal šéf CIA počátkem měsíce. Hayden uvedl, že CIA tak učinila, aby chránila identitu svých agentů. Podle kritiků však chtěla zničit důkazy o kontroverzních vyšetřovacích praktikách.

Výslechy byly tvrdé

"Záznamy představovaly vážné bezpečnostní riziko. Jejich únik by znamenal prozrazení identity vašich kolegů, kteří na programu pracovali. Jejich rodiny by byly vystaveny odvetným krokům Al-Kajdy a jejich sympatizantů," vysvětloval v dopise zaměstnancům Hayden.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Na záznamech mají být zachyceny výslechy řady lidí včetně vyšetřování Abú Zubajdy považovaného za "verbíře" sítě Al-Kajda. CIA připustila, že výslechy byly tvrdé, ale z nařízení prezidenta Bushe přípustné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám