Hlavní obsah

Nemocnice ve Vrchlabí nehodlá vybírat od mladých poplatky

– VRCHLABÍ

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí na Trutnovsku nebude od 1. ledna vybírat poplatky od osob do 18 let věku. Vybírání poplatků nemocnice považuje za asociální a v rozporu s dobrými mravy. Prohlásil to její ředitel Vladimír Dryml.

Foto: ČTK

Staronový ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml

Článek

Ministerstva zdravotnictví považuje Drymlovo rozhodnutí za nezákonné a má za to, že je součástí politického boje, do kterého jsou zatahováni pacienti.

Dryml je totiž kandidátem ČSSD pro senátní volby na Hradecku v příštím roce a hodlá za ČSSD, která se zavedením poplatků nesouhlasí, kandidovat i do krajského zastupitelstva.

"Nemocnice odmítá vydělávat na novorozencích a dětech tímto nemravným způsobem," uvedl Dryml, který byl dříve náměstkem ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD). Vybírání poplatků je podle něj proti západoevropským právním normám, kultuře a tradicím.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta chce Dryml svým rozhodnutím vytvořit chaos a zviditelnit se před senátními volbami. "Nevybírání poplatků je porušením zákona a hrozí za ně sankce. Je nám líto pacientů, že jsou zatahováni do politického boje blízkého spolupracovníka Davida Ratha," uvedl Cikrt.

Osoby do 18 let věku nebudou ve vrchlabské nemocnici platit poplatek 60 korun za den v nemocnici, 30 korun za ošetření v nemocniční ambulanci a 90 korun za využití nemocniční pohotovosti. "Nemocnice nemá zájem, aby zabránila přílivu pacientů a znemožnila dětem přístup k lékařské péči," řekl Dryml. Dodal, že "dobře vedená nemocnice nemůže na nevybírání poplatků prodělat".

Nemocnici hrozí pokuta do výše 50 tisíc korun

Nemocnici za opakované a soustavné porušení povinnosti výběru poplatků hrozí od zdravotní pojišťovny udělení pokuty až do výše 50 000 korun. Dryml tvrdí, že smlouvy jeho nemocnice s pojišťovnami placení poplatků a pokuty neobsahují. "Jsme jako nemocnice s německým kapitálem připraveni se v této věci soudit u evropských soudů pro ochranu svých podnikatelských aktivit," řekl Dryml.

Podle Cikrta pojišťovny hospodaří s penězi z veřejného zdravotního pojištění a musejí se i s dalšími subjekty řídit zákony, které poplatky stanovují. Drymlův výklad označil za účelový s tím, že u soudů jej nelze obhájit. "Poplatky jsou i v Německu," podotkl Cikrt a dodal, že žádná jiná nemocnice v Česku s postojem podobným vrchlabskému zařízení nepřišla.

U osob starších 18 let bude nemocnice poplatky vybírat. Na centrálním příjmu nemocnice budou vybírání peněz zajišťovat vyčlenění pracovníci. Dryml poznamenal, že nemocnice již má v této věci zkušenosti s vybíráním peněz od cizinců.

Dryml je v čele nemocnice opět po čtyřech letech

Do čela vrchlabské nemocnice se Dryml vrátil minulý týden po čtyřech letech. "Chci se zaměřit na udržení dostupnosti zdravotnické péče pro obyvatele Vrchlabska, současně je potřeba zlepšit vztahy mezi zaměstnanci a také k pacientům," řekl Dryml po svém jmenování.

Boj o poplatky se odehrává na několika frontách. Bude o nich rozhodovat Ústavní soud, až bude posuzovat opoziční stížnost na reformu veřejných financí. Ve hře je také sociálnědemokratický návrh zákona, který má poplatky zrušit. Kromě toho se proti poplatkům ohradila i skupina několika desítek politiků, umělců a dalších lidí, kteří občany vyzvali, aby je neplatili. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) poplatky hájí, podle něj omezí plýtvání ve zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Julínek odvolal náměstka Drymla

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v pátek dopoledne zbavil funkce náměstka Vladimíra Drymla (ČSSD). Snažil se o to přitom už od svého nástupu do funkce...

Výběr článků

Načítám