Hlavní obsah

Stávka scénáristů ohrožuje i oscarovou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Sezona udělování filmových cen začala v Hollywoodu minulý týden nominacemi na Zlaté globy. Stávka scénáristů by však mohla nejen z přípravy únorových Oscarů učinit křížovou cestu, tvrdí podle agentury AFP filmoví experti.

Článek

Zatímco sdružení zahraničích novinářů v Hollywoodu oznamovalo finalisty globů, sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA) vstoupilo do nové etapy konfliktu, v němž stojí proti svazu producentů (AMPTP). Scénáristé podali proti producentům stížnost na ministerstvo práce. WGA, které stávkuje od 5. listopadu za lepší platové podmínky, obviňuje producenty, že odmítají jednat v dobré víře.

Organizátoři Zlatých globů a Oscarů pozorují tuto eskalaci sporů s nervozitou. Potřebují totiž scénáristy, kteří napíšou průvodní slovo pro oba ceremoniály. Znepokojuje je i to, že WGA nevyloučilo, že k červeným kobercům postaví stávkovou hlídku.

Sdružení zahraničních novinářů proto scénáristy požádalo, aby u příležitosti předávání Zlatých globů 13. února stávku přerušili. Pokud by se tak stalo, herci a režiséři by se mohli události zúčastnit, aniž by museli stávkovou hlídku překonat.

Stvořit show bez scénáristů?

WGA odmítlo sdělit, jestli výjimku udělá. Mluvčí odborů Gregg Mitchell uvedl, že zatím je na nějaké stanovisko příliš brzy. V deníku Washington Post se nicméně dal slyšet, že organizátoři by mohli přijmout hozenou rukavici a "stvořit vysoce kvalitní a zábavnou show i bez scénáristů".

Kanadský režisér David Cronenberg, jehož Východní přísliby jsou nominovány na Zlatý globus, uvedl, že pro něj bude velmi obtížné projít stávkovou hlídku scénáristů, neboť sám je členem syndikátu. "Stejný problém budou mít všichni," upozornil. Také herečka Glenn Closeová, nominovaná na globus za roli v jednom televizním seriálu, prohlásila, že stávkovou hlídkou "nikdy neprojde".

Stejné dilema hrozí i u Oscarů, které se budou předávat 24. února. Televizní pořad komika Jona Stewarta, jenž má slavnostním večerem provázet, zmizel z obrazovek kvůli nedostatku zaměstnanců píšících Stewartovi repliky. Stávka by mohla Stewarta umlčet i při Oscarech. "Zatím je příliš brzy na to říci, jaké pro nás bude mít stávka důsledky, pokud bude pokračovat," řekla mluvčí americké Akademie filmových umění a věd Leslie Ungerová. Přípravy na galavečer podle ní pokračují normálně.

Někteří pozorovatelé se však vyjadřují méně optimisticky. "Největší otázkou je, co budou dělat během ceremoniálu," poznamenal Lew Harris, šéfredaktor filmového serveru Movies.com. "Jon Stewart teď nevysílá svůj pořad. Může opravdu moderovat Oscary, když nemá někoho, kdo mu napíše text?"

Jestliže podle něj organizátoři před Oscary nenajdou žádné řešení, slavnost by se mohla obejít beze slov. "Stejně se z ní stala jedna velká nuda, takže takový rozdíl to zase nebude," soudí Harris. Pokud by se laureáti na pódiu chopili příležitosti a začali se na adresu stávkujících vyjadřovat hanlivě, bylo by to podle něj nevkusné.

Reklama

Výběr článků

Načítám