Hlavní obsah

Policie Bursíkovu daňovou kauzu šetřit nebude, rozhodla žalobkyně

PRAHA
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství v Praze zrušilo vyšetřování vicepremiéra Martina Bursíka kvůli údajným daňovým únikům. Podle dozorující státní zástupkyně Jany Herzegové bylo zahájení úkonů trestního řízení neopodstatněné. Věc má nyní prošetřit příslušný finanční úřad.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

"Zahájení úkonů bylo podle státního zastupitelství zcela nedůvodné," řekla Právu mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že podle žalobců policie neměla k dispozici takové podklady, na jejichž základě by bylo možné učinit závěr o podezření ze spáchání jakéhokoliv trestného činu.

Bursík už se tak nemusí dostavit na policii, která si ho na pondělí předvolala. Policisté už totiž v případu nebudou pokračovat. Vrátili by se k němu jedině tehdy, pokud by finanční úřad, který se nyní bude Bursíkovým hospodařením zabývat, zjistil daňový únik.

Policie Bursíka podezírala z toho, že připravoval trestný čin poškozování věřitele, měl se dopustit krácení daně, porušit povinnosti při správě cizího majetku, neoprávněně podnikat a porušit "závazná pravidla hospodářského styku".

Bursík obvinění odmítal. "Jsem připraven nechat si ověřit řádnost splnění veškerých daňových povinností Finančním úřadem pro Prahu 1. Jsem připraven poskytnout součinnost všem orgánům, které se udáním budou zabývat," uvedl před týdnem. Bursík byl celý minulý týden konferenci o globálním oteplování na Bali, takže nemohl k věci říci více. V pondělí v 16:00 bude o konferenci mluvit s novináři a zřejmě se vyjádří i k tomuto podezření.

:. Bursíkův dům v pražské Sněmovní ulicifoto: Právo/Milan Malíček

Bursík dále řekl, že příjmy z regulovaných nájmů patří jemu a jeho bratrovi a jsou zdaněny daní z příjmu fyzických osob. "Neregulované nájmy jsou podle Smlouvy o komplexním pronájmu příjmem správcovské firmy Ecoconsulting s.r.o. a jsou zdaněny daní z příjmu právnických osob. To znamená, že veškeré příjmy z pronájmu nemovitosti jsou řádně zdaněny," doplnil.

Bratři Bursíkové se nezákonného jednání měli podle podezření dopustit v souvislosti s pronájmem domu v pražské Sněmovní ulici prostřednictvím firmy Ecoconsulting, kterou sami založili. Policii na případ navedlo anonymní udání .

Vývoj událostí kolem vyšetřování vicepremiéra Martina Bursíka
6. prosince - Na pražskou policejní správu přišlo anonymní trestní oznámení. Podle deníku Aha souviselo s aktivitami firmy Ecoconsulting, kterou má ministr Bursík s bratrem Jiřím.
10. prosince - Média informovala o tom, že pražští policisté prověřují podezření kolem Bursíkovy firmy. Podle serveru Aktualne.cz šlo o možné finanční a daňové machinace. Deník Blesk napsal, že Bursík s bratrem Jiřím možná podnikají osm let bez živnostenského oprávnění.Bursík, který byl na konferenci OSN na indonéském ostrově Bali, prohlásil, že je ochoten spolupracovat s vyšetřovateli. Nepřímo také naznačil, že za oznámením by mohl stát bývalý náměstek ministryně školství a jeho někdejší daňový poradce Jaromír Soukup. Soukup to rázně odmítl.
12. prosince - Mladá fronta Dnes napsala, že Bursík v roce 1999 pronajal pražský dům vlastní firmě Ecoconsulting, která inkasovala nájemné a mimo jiné platila nižší daň z příjmu, než jakou by platil Bursík jako fyzická osoba. Podle spekulací médií mohly být motivem jednání i spor s bratrancem o restituované domy nebo rozvod s bývalou manželkou.
14. prosince - Lidové noviny napsaly, že Bursík a jeho bratr Jiří jsou podezřelí z celkem pěti hospodářských trestných činů. Kriminalisté politika podezírají z toho, že připravoval trestný čin poškozování věřitele, dopustil se krácení daně, porušil povinnosti při správě cizího majetku, neoprávněně podnikal a porušil "závazná pravidla hospodářského styku".
17. prosince - Městské státní zastupitelství oznámilo, že vyšetřování vicepremiéra Bursíka kvůli údajným daňovým únikům bylo neodůvodněné. Žalobkyně proto záznam o zahájení trestního řízení zrušila.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie prošetřuje Bursíka, udal ho anonym

Vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík bude muset k výslechu na policii. Pražská kriminálka začala prošetřovat anonymní udání,...

Výběr článků

Načítám