Hlavní obsah

Stav nalezeného novorozence se zlepšil

Zdravotní stav nalezeného novorozeněte se zlepšil, dokonce se již obejde bez přímé podpory přístrojů, uvedla v sobotu mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová, která ale upozornila na to, že v příštích 48 hodinách mohou kdykoliv nastat komplikace. Chlapce, který byl pohozen v igelitové tašce v popelnici v Praze 4, převezla záchranná služba do nemocnice ve čtvrtek ráno. Byl těžce podchlazený.

Článek

"Chlapec má normální teplotu, stabilní krevní tlak, dokonce už normálně močí a sám dýchá. Už nepotřebuje podporu přístrojů, ty pouze monitorují jeho životní funkce. Šance na přežití se zvýšily," uvedla Štanclová. Dítě nadále zůstává v inkubátoru.

Novorozeně mělo při nalezení tržnou ránu na hlavě a pohmožděniny na nohách. Podle mluvčí se chlapec narodil donošený a bez vrozených vad. Informaci o novorozenci nahlásil jeho nálezce policii ve čtvrtek kolem deváté hodiny ráno. Kriminalisté nyní hledají matku dítěte a případ vyšetřují.

V Česku funguje již pět babyboxů, kam je možné legálně odložit nechtěné dítě. První vzniklo v Praze Hloubětíně. Tímto způsobem se zachránilo už devět dětí. Do konce roku bude v ČR šest babyboxů, příští rok další tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám