Hlavní obsah

Vedení ČSSD podpořilo Švejnara, lidovci neví

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, ČTK, trj

Předsednictvo ČSSD se shodlo na podpoře prezidentské kandidatury ekonoma Jana Švejnara. Zároveň vyzývá své poslance a senátory, aby nepodporovali Václava Klause ale naopak Jana Švejnara. Souběžně s ČSSD jednali o prezidentské podpoře i lidovci, ale na rozdíl od sociálních demokratů jejich jednání skončila patem.

Článek

V předsednictvu strany je 27 lidí, podpora byla téměř jednomyslná, hlasování se zdržel pouze jeden člen. Konečné rozhodnutí padne na stranickém ústředním výkonném výboru, který zasedne v sobotu.

Pětapadesátiletý Švejnar se příští rok v únoru utká v boji o Hrad se současným prezidentem Václavem Klausem. Kandidaturu oznámil dnes.

O Švejnarovi debatovali i lidovci na své celostátní konferenci. Výsledek jejich jednání však skončil, tak jak se všobecně očekávalo, tedy nejednoznačně. Rezoluce o jasné podpoře Klause či Švejnara neprošly.

Čunek potvrdil odhad, že příznivci Klause i Švejnara jsou mezi voliteli KDU-ČSL rozděleni zhruba půl na půl. "Pokud se nedokážeme shodnout, tak nebudeme hrát komedii," uvedl Čunek.

Po páteční Švejnarově oficiální prezidentské kandidatuře, se však nechala slyšet předsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová, že velmi vážně uvažuje o jeho podpoře.

Pro Klause u lidovců jasně Kalousek a Kasal

Naopak ministr financí Miroslav Kalousek či místopředseda strany Jan Kasal dali již dříve najevo, že podpoří Klause. Současný prezident lidovecký poslanecký klub navštívil ve středu. Kandidaturu Švejnara Klaus přivítal a dodal, že nyní bude mít prezidentská volba zřetelnější obrysy.

Celostátní konference také podle očekávání rozhodla, že dubnový sjezd zůstane programový, a nezmění se tedy na volební.

Pokud si lidovci budou myslet, že kvůli prezidentské volbě se musí znovu sejít celostátní konference, pak je možné nejvyšší orgán mezi sjezdy podle Čunka svolat znovu v lednu. "Doporučení může vydat předsednictvo či celostátní výbor," dodal.

Reklama

Související články

Klaus zahájil prezidentské námluvy u lidovců

Prezident Václav Klaus zahájil mezi českými zákonodárci oficiální kampaň, jejímž vyvrcholením by mělo být jeho znovuzvolení do čela státu. První zastávkou...

Výběr článků

Načítám