Hlavní obsah

Prohlášení Jana Švejnara o kandidatuře na prezidenta republiky

PRAHA

Ekonom Jan Švejnar v pátek 14. prosince oficiálně oznámil svoji kandidaturu na prezidenta České republiky. Vedle současného prezidenta Václava Klause, který hodlá znovu kandidovat, se tak stal druhým kandidátem. Své prohlášení přednesl na půdě Národohospodářského ústavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ekonom Jan Švejnar oznamuje svou prezidentskou kandidaturu na půdě Národohospodářského ústavu.

Článek

Na základě konzultací s politickými silami reprezentovanými v Parlamentu České republiky vyhlašuji kandidaturu na úřad prezidenta. V nadcházející volbě chci nabídnout reálnou alternativu k obsahu i stylu výkonu této funkce. Svoji kandidaturu opírám o návrh podaný podle Ústavy České republiky deseti senátory, kteří reprezentují široké politické spektrum. Chtěl bych jim a mnoha dalším senátorům a poslancům, kteří mě podporují, poděkovat za podporu.

Prezidentskou funkci chápu jako službu veřejnosti, kterou, pokud budu zvolen, budu vykonávat s úctou k ústavním principům. Chci být prezidentem sjednocujícím, ne polarizujícím, prezidentem všech občanů této země. Budu vždy ve své činnosti vycházet z úvahy o veřejném zájmu a vést otevřený a trvalý dialog s politickou reprezentací i občanskou společností. Chci být prezidentem, který důstojně reprezentuje naši zemi vůči světu, dokážu, že prosazování našich národních zájmů a proevropský postoj nejenže nestojí proti sobě, ale jdou spolu ruku v ruce. Chci být prezidentem, který reprezentuje otevřenou, moderní, dynamickou a zdravě sebevědomou republiku.

Mám jasnou vizi, jak naše země může v budoucnu vypadat. Jsem hrdý na Českou republiku, a pokud budu zvolen, učiním vše, aby naši občané mohli být hrdi na svého prezidenta. Jak víte, mandát prezidenta, který bude zvolen v roce 2008, bude v mnohém výjimečný a určuje mé klíčové priority.

Za prvé, ukončit transformační období nejen na mezinárodní úrovni, kde se tak už stalo vstupem do NATO a Evropské unie, ale i na vnitropolitické scéně. Nastal čas obrátit list za černobílým viděním světa a za sklonem považovat nositele jiných názorů za nepřítele.

Za druhé, přispět k vytváření politického konsenzu pro zásadní, především ekonomické a sociální reformy, například důchodového systému a sociálního zabezpečení.

Za třetí, pro příští volby do Poslanecké sněmovny, když půjde poprvé volit generace narozená po roce 1989, být maximálně konstruktivním a čitelným partnerem parlamentních stran při sestavování vlády.

Za čtvrté, přispět k úspěchu českého předsednictví Evropské unie. Pokud budu zvolen prezidentem, budu spolupracovat s vládou a celou politickou reprezentací, aby tento mandát také vstoupil do dějin České republiky jako období, kdy se obnoví důvěra občanů v demokratický systém a instituce, kdy naše životní úroveň přesáhne průměr Evropské unie, kdy se zvýší prestiž České republiky ve světě.

Naplnění této vize vyžaduje nový přístup k výkonu prezidentského mandátu. Modernější, dynamičtější a především výkonnější. Ještě jednou bych rád využil této příležitosti k tomu, abych poděkoval všem volitelům - těm, kteří mě doposud podpořili, i těm, kteří, jak věřím, mě ještě podpoří. Jsem též zvlášť rád, že svoji kandidaturu na prezidenta oznamuji právě zde na půdě Národohospodářského ústavu. Před padesáti lety jsem sem jako kluk chodil navštívit svého tatínka, který zde pracoval v Ekonomickém ústavu Akademie věd, před 15 lety jsem zde založil Národohospodářský ústav Akademie věd České republiky, kde jsem řadu let pracoval jako ředitel a stále pracuji jako vědecký pracovník. A nyní zde s vámi otevírám další kapitolu svého života.

Děkuji vám.

Reklama

Výběr článků

Načítám