Hlavní obsah

V Gaze zabíjely izraelské střely i vlastní nálože Palestinců

Novinky, BBC, rei
GAZA
Aktualizováno

Tři lidé zemřeli při čtvrtečním izraelském náletu na Gazu, oznámily palestinské zdroje. V noci pak neznámí ozbrojenci unesli v Gaze poradce palestinského premiéra a v následující den v pásmu zabila exploze dva členy smutečního průvodu a 35 zranila. Incidenty se udály jen dva dny po zahájení vyjednávání o obnově mírových rozhovorů mezi židovským státem a Palestinci. Mezinárodní červený kříž mezitím v pátek vyzval svět k akci proti krizi v regionu.

Foto: Ismail Zaydah, Reuters

Zničený palestinský vůz.

Článek

Podle Palestinců útočil ve čtvrtek izraelský letoun na automobil ve východní části města. Izraelci tvrdí, že cílem byla skupina militantů podezřelá z účasti na pokračujících raketových ostřelováních jižních izraelských měst. Ve čtvrtek ve Sderotu zahynula při takovém útoku jedna žena. Mezi trojicí mrtvých v Gaze je údajně nejméně jeden člen organizace Islámský džihád.

Rodina premiérova poradce Umara Ghúla v Gaze z jeho únosu obvinila hnutí Hamás, které od června pásmo Gazy ovládá. Podezření padá na Hamás i v případě výbuchu, který zasáhl pohřební průvod člena hnutí Fatah. Mezi zraněnými jsou i děti, některé ve vážném stavu.

Netradičně politická výzva Červeného kříže

Mezitím v pátek vydal Mezinárodní červený kříž netradičně politickou výzvu, v níž apelují k akci na ukončení „hluboké krize“ na palestinských územích. Izrael podle organizace neumožňuje Palestincům žít normální a důstojný život. Izraelská vláda odmítá upustit od stávajících restrikcí, dodává ovšem, že s Červeným křížem spolupracuje a přísunu humanitární pomoci na palestinská území nebrání. Červený kříž říká, že humanitární pomoc sama o sobě situaci nevyřeší.

„Celé pásmo Gazy se ekonomicky dusí, život se tam stal noční můrou. Na jeden a půl miliónu Palestinců tam nadále kvůli sporu platí vlastním zdravím a živobytím,“ řekla Beatrice Megevand Roggo, ředitelka organizace pro Blízký východ.

Jednání uvízlá v kruhu

Ve středu bylo v Jeruzalému zahájeno první kolo izraelsko-palestinských rozhovorů, které navazují na nedávnou konferenci v americkém Annapolisu. Jednání mají podle plánu příští rok vyústit v uzavření míru. Středeční rozhovory pokrok nepřinesly a poznamenaly ho staré spory kolem výstavby izraelských osad na okupovaných územích a ostřelování izraelských měst Palestinci. Izrael zasáhlo letos přes 2000 raket.

Sporné body mezi Izraelci a PalestinciHranice palestinského státu:Palestinci požadují na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN odchod Izraele z okupovaných území od roku 1967 včetně východního Jeruzaléma. Hlavní izraelské politické síly jsou pro vznik demilitarizovaného palestinského státu vedle Izraele.Jeruzalém:Palestinci chtějí mít východní Jeruzalém, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967, jako hlavní město budoucího palestinského státu. Podle hlavních izraelských politických stran má zůstat pod izraelskou kontrolou celý Jeruzalém.Palestinští uprchlíci:Palestinci na základě rezoluce VS OSN požadují „právo na návrat“ asi 3,7 miliónu uprchlíků a jejich potomků od roku 1948, kteří opustili západní břeh Jordánu a Gazu. Izrael návrat uprchlíků do Izraele vylučuje, nevyhýbá se rozhovorům o finančních kompenzacích.Židovské osady:Ve více než 140 židovských osadách na západním břehu Jordánu žije asi 267 tisíc osadníků. Většina z nich si přeje anexi ze strany Izraele. Palestinci považují židovské osady za ilegální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám