Hlavní obsah

U zubaře 30 korun za celkové i dílčí vyšetření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U zubaře zaplatíme v příštím roce 30 Kč při každé návštěvě, kdy lékař provede buď celkové, nebo dílčí vyšetření. Právu to řekl ve středu prezident stomatologické komory Jiří Pekárek. „Kdy se zaplatí, ale nelze přesně od stolu říci. Vždy bude záležet na konkrétním ošetření a na tom, jak lékař situaci vyhodnotí,“ uvedl.

Článek

To se týká i běžného zaplombování zubu. Pokud lékař bude muset provést doprovodné vyšetření, 30 Kč zaplatíme, pokud ne, nezaplatíme. Půjdeme-li na vyšetření v souvislosti s rovnátky zubů, ústní dutinu musí lékař vyšetřit vždy. To znamená, že poplatek 30 Kč také zaplatíme.

Bojkotujte poplatky u lékaře, vyzývají politici i umělci

Při každé návštěvě zubní pohotovosti, pokud na ni půjdeme do nemocnice nebo k zubnímu lékaři, který tuto pohotovost má, se bude platit 90 Kč. Stejnou částku ale zaplatíme i při každé návštěvě, kdy je zubním lékařem provedeno akutní ošetření v ordinační době nebo mimo ni a pacient není u tohoto zubního lékaře registrován.

V případě, že nás tedy bude bolet zub a budeme například na chatě a pojedeme k nejbližšímu zubnímu lékaři třeba dopoledne, on nás ošetří a zaplatíme 90 korun.

Jestliže nás ale bude bolet zub a my na toto akutní ošetření půjdeme ke svému zubnímu lékaři, u kterého jsme registrováni, pak zaplatíme pouze 30 korun.

Kdy neplatíme

Žádné poplatky nebudeme platit při návštěvě spojené s preventivní prohlídkou. Na tu je nárok:

Žádné poplatky nebudeme platit při návštěvě spojené s preventivní prohlídkou. Na tu je nárok:- děti do 18 let dvakrát ročně;

Žádné poplatky nebudeme platit při návštěvě spojené s preventivní prohlídkou. Na tu je nárok:- děti do 18 let dvakrát ročně;- těhotné ženy dvakrát v průběhu těhotenství;

- dospělí jedenkrát ročně.

Tady ale pozor. Za preventivní prohlídku u dospělého se považuje teprve druhá prohlídka v kalendářním roce, která následuje obvykle po pěti a více měsících od první prohlídky v témže roce.

První prohlídka bude tzv. komplexní a my za ni zaplatíme 30 Kč. Druhá už s názvem preventivní v témže roce bude také komplexní, ale protože je hrazena ze zákona, nezaplatíme za ni poplatek 30 Kč. Zubaři tímto krokem chtějí donutit lidi, aby na preventivní prohlídku chodili dvakrát ročně.

Když si například půjde pacient nechat udělat zubní protézu, zaplatí při návštěvě 30 Kč za tzv. otisky. Při dalších návštěvách, které souvisejí s touto protézou a může jich být až pět, už třicetikorunový poplatek platit nebude.

Plakát v ordinacích

Stomatologická komora vydala plakát, na němž je uvedeno, kdy platíme a v jaké výši a kdy neplatíme. Měl by viset v každé ordinaci zubního lékaře. Podrobnější informace jsou na internetu na webových stránkách stomatologické komory www.dent.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám